Linkovi

Ekonomske posledice uragana


Neke prodavnice u Njujorku su otvorene posle uragana iako nisu imale struje.

Uprkos načinjenoj šteti, neki smatraju da bi posle Sendi moglo da dođe do pojačane ekonomske aktivnosti koja bi donela dobitak jednak šteti.

Istočna obala SAD počela je da se oporavlja od posledica jednog od najrazornijeg uragana u skorašnjoj prošlosti zemlje. Vrednost počinjene štete dostiže na desetine milijardi dolara, ali neki smatraju da bi posle uragana moglo da dođe do pojačane ekonomske aktivnosti koja bi donela dobitak jednak šteti.

Već na prvi pogled, šteta koju je počinio uragan Sendi više je nego očigledna, ali prave, zapanjuće razmere razaranja su zapanjujuće i mogu se videti tek iz vazduha. U ovom naselju u Nju Džersiju, čamci su razbacani na sve strane, pristan je srušen, poplavljeni putevi su neprohodni, a stotine malih poslovnih objekata stoje zatvoreni.

Ljudima čije su kuće ležale na putanji uragana, cepa se srce.

“Osam godina smo tu živeli. Ranije smo imali probleme sa vodom, ali skoro su bili rešeni. Ali, ovo je zaista nešto najgore”, kaže jedan od stanovnika.

Procene ukupne štete kreću se između 20 i 50 milijardi dolara. Dok se život u uraganom pogođenom području ne bude normalizovao, ekonomski gubici iznosiće oko 200 miliona dolara na dan. U njujorškom Čajnataunu, veliki broj radnji nema struju, ali vlasnica jrdne od njih, Sindi Čeung, kaže da mušterije već dolaze peške.

“Jeste, juče nismo radili, zatvorili smo radnju ranije na dan uragana. Tako smo izgubili dva dana prihoda. Sada pokušavamo da ponovo radimo. Danas ćemo moći bar donekle da radimo,” kaže ona.

Za neke radnike nedolazak mušterija znači da neće biti plaćeni.

“Kad nema biznisa nema ni ljudi ni turista. Ova četvrt je Mala Italija. Ali, biznis bez turista nije biznis. Turisti jesu biznis.”

Mnogi ekonomisti kažu da će uragan kratkoročno uticati na stopu ekonomskog rasta i nezaposlenosti. Međutim, analtičar Robert Džonson, iz firme Morningstar Analitiks, u Čikagu, tvrdi da bi dugoročno šteta od uragana mogla da dodatno podstakne rast američke ekonomije.

“Po mom mišljenju, možda će neki statistički podaci nekoliko nedelja biti nepovoljni, ali s druge strane verujem da bi to moglo da se pretvori u ekonomski stimulus,” kaže Džonson.

Džonson kaže da je šteta mogla da bude mnogo veća.

“Samo da uporedimo. Uragan Katrina naneo je štetu od 100 milijardi dolara jer su vetrovi bili mnogo snažniji. Ovo je područje sa mnogo gušćom naseljenošću, ali vetrovi su bili slabiji. Stotine hiljada kuća bi bilo sravnjeno da je situacija bila ista kao sa Katrinom,” kaže Džonson.

Mada takva poređenja ne znače mnogo za ljude koji su nastradali u uraganu, Džonson ističe da bi u okviru američke ekonomije vredne od 15 hiljada milijardi dolara, područje koje u maloprodaji ostvaruje 10 milijardi dolara dnevno moglo bi da doživi pojačanu ekonomsku aktivnost i punu obnovu.
XS
SM
MD
LG