Linkovi

Sanders pobednik u Zapadnoj Virdžiniji


Berni Sanders na mitingu u Leksingtonu u Kentakiju.

Senator iz Vermonta Berni Sanders pobedio je na primarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, čime je načinio mali napredak u pokušaju da nadoknadi manjak delegata u odnosu na bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton. Sanders je još jednom obećao da će se boriti za demokratsku nominaciju sve do kraja, odnosno – stranačke konvencije.

Sanders je osvojio 51 odsto glasova dok je Klinton pripalo 36 odsto. Senator iz Vermonta sinoć je poručio pristalicama u zapadnoj državi Oregon da će nastaviti da se bori sve do poslednjeg glasa.

"Naša poruka demokratskim delegatima koji će se okupiti u Filadelfiji je da iako se možda ne slažemo sa sekretarkom Klinton o brojnim pitanjima – postoji nešto oko čega se slažemo, a to je da moramo da porazimo Donalda Trampa”.

Hilari Klinton vodi u ukupnom broju delegata, a potrebno je 2.383 delegatskih glasova - da bi se osvojila demokratska nominacija na stranačkoj konvenciji u Filadelfiji u julu.

Hilari je usredsređena na primarne izbore u Kentakiju sledećeg utorka, a nije pominjala glasanje u Zapadnoj Virdžiniji na poslednjem skupu na kojem se pojavila juče pred zatvaranje birališta. Umesto toga, pažnju je usmerila na opšte izbore.

"Ako budem imala tu sreću da budem vaš kandidat – jedva čekam da vodim debate sa Donaldom Trampom na jesen”.

Tramp, jedini republikanac koji je ostao u trci, sa lakoćom je pobedio u utorak u Zapadnoj Virdžiniji i Nebraski. Njegov izborni štab objavio je saopštenje u kojem se navodi da su obe pobede “velika čast”, kao i da se Tramp nada da će ponovo pobediti u te dve države na opštim izborima u novembru.

Tramp se takođe priprema za veliki sastanak sa republikanskim liderima na Kapitol Hilu, dok je Bela kuća izgleda sve bliža tome da podrži kandidaturu Hilari Klinton, sudeći po intervjuu koji je potpredsednik Džo Bajden dao za mrežu ABC.

“Uveren sam da će Hilari biti kandidat i uveren sam da će ona biti naš sledeći predsednik”.

Dok Klinton tek treba da osvoji nominaciju, Donald Tramp već razmišlja o svom mogućem potpredsedniku, navodeći da je listu kandidata sveo na oko pet imena.

Iako je verovatni republikanski kandidat, Donald Tramp nastavlja da se bori za podršku ključnih ličnosti svoje stranke. Dvojica kandidata za republikansku nominaciju koje je Tramp porazio na primarnim izborima – senator iz Teksasa Ted Kruz i senator iz Floride Marko Rubio ove nedelje su se vratili u Kongres ali su pokazali malo entuzijazma prema Trampu.

Kruz, okoreli konzervativac koji je Trampa nazivao “potpuno amoralnim” – odbio je da kaže da li će podržati nekadašnjeg rivala, dok je Marko Rubio rekao da će održati obećanje dato pre više meseci, da će podržati republikanskog kandidata, ali je dodao da i dalje gaji zabrinutost u pogledu Trampove politike.

XS
SM
MD
LG