Linkovi

Sanders menja poimanje socijalizma u SAD


Berni Sanders

Nezavisni senator iz Vermonta, koji sam sebe naziva socijalistom, stiče sve veću popularnost među demokratskim biračima zbog svog zalaganja za besplatno visoko obrazovanje, povećanje minimalne cene rada i univerzalni sistem zdravstvene zaštite...

Besplatno školovanje na koledžu, udvostručavanje minimalne nadnice, univerzalni sistem zdravstvene zaštite... To su samo neka od obećanja data tokom kampanje demokratskog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa, koji ne pokušava da sakrije da je zagovornik neke forme socijalističkog društva.

Samozvani socijalista, nezavisni senator iz Vermonta je retkost među političarima u Sjedinjenim Državama, zemlji koja za razliku od većine drugih zapadnih demokratija, nema nikakvo značajno prisustvo socijalista na političkoj levici.

Od vremena Hladnog rata, taj termin je dobio ružnu konotaciju u američkoj politici, kao fraza korišćena ne samo kao opis političkog i ekonomskog sistema, već kao uvreda koju koriste konzervatici u pokušaju da nanesu štetu reputaciji svojih levičarskih rivala.

Uprkos svojim, kako i sam kaže, socijalističkim gledištima, Sanders doživljava neočekivani talas popularnosti i privlači veliki broj raznovrsnih pripadnika biračkog tela, više od bilo kog predsedničkog kandidata do sada.

XS
SM
MD
LG