Linkovi

Sanders: Demokratija nije uvek mirna i tiha


Kandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders na skupu u Kaliforniji 22. maja 2016.

Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders izrazio je razočarenje što njegova suparnica Hilari Klinton, koja vodi u demokratskoj trci, ne želi da učestvuje u debati sa njim pred primarne izbore u Kaliforniji 7. juna.

Klinton je odbila poziv mreže Foks Njuz da učestvuje u debati, uz obrazloženje da želi da se posveti sastancima sa biračima i pripremama za suočavanje sa verovatnim republikanskim kandidatom Donaldom Trampom na opštim izborima.

Pred pristalicama u Kaliforniji, demokrata Berni Sanders izrazio je razočarenje što je Hilari Klinton odbila debatu sa njim.

“Mislim da je to pomalo uvredljivo za gradjane Kalifornije, naše najveće države, što nije spremena da razgovara sa mnom o tome kako će pomoći žiteljima Kalifornije da se suoče sa velikom krizom sa kojom se svi suočavamo”.

Berni Sanders, koji je pre godinu dana, u anketama zaostajao za 40 poena u odnosu na Hilari Klinton, sada će imati gotovo jednak uticaj na platformu stranke. Demokratski nacionalni komitet saopštio je da će na stranačkoj platformi raditi komisija od 15 članova, od kojih će šest izabrati Klinton a pet Sanders. U ekskluzivnom intervjuu za Asošijejted Pres, senator iz Vermonta je izjavio da bi konvencija mogla da bude “burna”.

“Po meni, pravi izbor za stranku je da otvori vrata radničkoj klasi, mladim ljudima, i stvori dinamiku koja je Demokratskoj partiji neophodna. Demokratija nije uvek fina i tiha i mirna, ali to je smer u kome Demokratska partija treba da ide”.

Za to vreme, Hilari Klinton je na jednom skupu u Detroitu kritikovala republikanca Donalda Trampa po više osnova – od stava prema imigrantima do poslovne biografije.

“Trampova ekonomija je recept za manje plate, manje poslova, veće dugove. On bi mogao da dovede do bankrotstva Amerike, baš kao što je doveo do bankrotstva svoje kompanije. Zapitajte se, kako neko može da izgubi novac upravljajući kasinom, zaista?”

Iako ne izlazi iz trke protiv Hilari Klinton, Berni Sanders je i sam poručio da demokrate moraju da budu ujedinjene u jednom cilju – da se porazi Donald Tramp, rekavši da bi izbor Trampa bio – katastrofa za naciju.

U medjuvremenu, Tramp u napadima na Hilari Klinton koristi “niske udarce” – u najnovijem propagandnom spotu se okreće prošlosti njenog muža i skandalu sa Monikom Levinski. Iz Hilarinog izbornog štaba je samo odgovoreno da ta taktika neće imati uspeha kod birača.

XS
SM
MD
LG