Linkovi

Oland sa liderima regiona na samitu u Sloveniji


Predsednici Hrvatske, Srbije i Slovenije na regionalnom političkom samitu u Sloveniji, 25. jul 2013.
Predsednici Hrvatske, Srbije i Slovenije na regionalnom političkom samitu u Sloveniji, 25. jul 2013.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana okupili su se okupili na neformalnom samitu na Brdu kod Kranja, gde im se pridružio i predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je podržao evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana okupili su se okupili na neformalnom samitu na Brdu kod Kranja, gde im se pridružio i predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je podržao evropsku perspektivu zapadnog Balkana. Konferencija, čiji su domaćini bili predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Ivo Josipović, bila je posvećena jačanju saradnje i dobrosusedskih odnosa u regionu, kao i daljem proširenju Evropske unije.

Na neformalnom samitu u Sloveniji, francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da se Francuska snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i da je spremna da se aktivnije angažuje u regionu u budućnosti.

„Naravno da bih voleo da Francuska poveća investicije na Balkanu i uživa prednosti veće ekonomske razmene. Naše prisustvo na ekonomskom frontu ovog regiona definitivno nije dovoljno, i nadamo se da će se to promeniti u budućnosti. S druge strane priznata je naša politička uloga. Ne želimo da imamo monopol i biće drugih koji će odigrati ulogu u procesu ali Francuska je pozvana da učestvuje i to je dobro, jer mi možemo biti od koristi Balkanu i Evropi.“

Francuski predsednik rekao je da su zahvaljujući pomoći Evropske unije, Beograd i Priština potpisali istorijski sporazum, ističući da će mir, stabilnost i pomirenje u Evropi biti ostvareni samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Na Brdu kod Kranja, Srbiju je predstavljao predsednik Tomislav Nikolić, a skupu su prisustvovali i predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije – Djordje Ivanov, Albanije Bujar Nišani, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Oni su razgovarali o jačanju političke i ekonomske saradnje, nastavku širenja Evropske unije na sve zemlje regiona, kao i o pitanjima bezbednosti i rešavanju međusobnih sporova.

Predsednik Srbije poručio je da region ima zajednički interes da sarađuje i ubrza proces evrointegracija, a da je Srbija zaslužila da bude deo evropskog društva.

“Ta priča o entuzijazmu za proširenjem je samo priča. Evropa mora da se proširi, ne može da ostane u sadašnjim granicama i kaže – samo je još nedostajala Hrvatska. A što ne nedostaje Srbija, Crna Gora, što ne nedostaje Makedonija, što smo mi to gori od drugih?”

Nikolić je izjavio da će Srbija i u budućnosti Kosovo videti kao suštinsku autonomiju, i da je spremna da još neke nadležnosti prepusti Prištini, ali da nikada neće biti spremna da prizna nezavisnost ili potpiše bilo kakav sporazum koji bi omogućio Kosovu da bude članica UN.

Domaćin neformalnog samita, slovenački predsednik Borut Pahor rekao je da će, što pre budu rešena otvorena pitanja, region biti privlačniji za evropsko proširenje.

„Dok smo svesni da proces proširenja, koji je u interesu svih nas, možda neće teći tako brzo kako bi to zemlje koje traže prijem želele, odlučili smo da u međuvremenu pokušamo da nađemo rešenja za sva pitanja koja još ostaju otvorena posle raspada Jugoslavije. Albanija takođe učestvuje u tom procesu, zajedno sa zemljama bivše Jugoslavije. Voleli bismo da rešimo sva otvorena pitanja, tako da u konačnoj fazi prijema u Uniju više ne bude gorućih pitanja“.

Posle plenarne sesije lidera regiona, usvojeni su zaključci o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, a slovenački predsednik najavio je da će sledeći neformalni sastanak biti održan u Zagrebu.
XS
SM
MD
LG