Linkovi

Samit EU-Ukrajina pod senkom novih sukoba


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik EK Žan-Klod Junker na samitu u Kijevu, 27. aprila 2015.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik EK Žan-Klod Junker na samitu u Kijevu, 27. aprila 2015.

Najviši zvaničnici Evropske unije danas su doputovali u Kijev na sastanak sa ukrajinskim liderima, posvećen jačanju trgovinskih veza i naporima da se uspostavi mir u istočnoj Ukrajini.

Senku na samit bacilo je novo nasilje na istoku zemlje - ukrajinska vojska je saopštila da su proruski pobunjenici intenzivirali napade i da je u njima poginuo jedan ukrajinski vojnik dok su trojica ranjena.

Današnji samit evropskih i ukrajinskih lidera bio je prvi takav skup od kada je prozapadna vlada Petra Porošenka prošlog juna potpisala sporazum o političkim vezama i slobodnoj trgovini sa Unijom.

Imamo ambiciozne planove i zato smo uvereni da ćemo u narednih pet godina efikasno primeniti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ispuniti uslove neophodne da bismo se prijavili za članstvo u Evropskoj uniji.”

Rusija je do sada uspevala da izdejstvuje odlaganje primene sporazuma o slobodnoj trgovini Ukrajine i EU do januara 2016. Ukrajina je danas, medjutim, dobila uveravanja evropskih zvaničnika da više neće biti takvih odlaganja uprkos ruskim zahtevima.

“Ponovo sam naglasio potrebu da sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu do 1. januara 2016-te”, istakao je Žan Klod Junker, predsednik Evropske Komisije.

Dok je ukrajinskki predsednik Porošenko apelovao na EU da podrži njegovu inicijativu o slanju mirovnih snaga u konfliktna područja na istoku Ukrajine, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će EU što je pre moguće poslati “civilnu misiju” da proceni stanje na terenu. Tusk je ujedno pozvao Rusiju da poštuje obaveze koje je preuzela sporazumom iz Minska.

“To uključuje povlačenje ruskih oružanih snaga i opreme iz istočne Ukrajine. Vredi ponoviti da su naše sankcije i slične mere povezane sa punom primenom sporazuma iz Minska.”

Istu poruku danas je iznela nemačka kancelarka Angela Merkel, za vreme državne posete Varšavi.

“Odluka svih šefova država EU doneta u martu značila je da je trajanje sankcija povezano sa završetkom sprovodjenja sporazuma iz Minska sklopljenog u februaru. Jasno je da će završetak tog paketa trajati duže od avgusta ili septembra. Mi ćemo se tim pitanjem baviti u junu, a na osnovu naše zajedničke političke odluke donate u martu, mislim da će sankcije biti produžene.”

Za to vreme, NATO je doneo odluku da udvostruči broj vojnika u okviru snaga za brzo reagovanje na istoku Evrope sa 13 na 30,000. Generalni sekretar saveza, Jens Stoltenberg, izjavio je da je NATO odlučio da poveća svoje pristuvo na istoku Evrope zbog sve agresivnijeg ruskog ponašanja u tom regionu, uključujući povećane aktivnosti njenog vojnog vazduhoplovstva i sve učestalije vojne vežbe.

XS
SM
MD
LG