Linkovi

Samit EU: Nastavak pregovora o Bregzitu, bez dogovora o migrantima


Britanska premijerka Tereza Mej dolazi na evropski samit u Brisel, 14. decembar 2017.
Britanska premijerka Tereza Mej dolazi na evropski samit u Brisel, 14. decembar 2017.

Evropski lideri na decembarskom samitu, okončanom u Briselu u petak, odobrili su prelazak pregovora o Bregzitu u drugu fazu, s tim da London da više pojedinosti o predloženim rješenjima. Kako što se i očekivalo, nisu se dogovorili oko toga kako postupati sa izbjeglima jer neke od država odbijaju da prihvate obavezne kvote odredjene od strane Brisela.

Rezultati posljednjeg ovogodišnjeg evrpskog samita su gotovo očekivani. Lideri su prihvatili preporuku šefa pregovaračkog tima da se sa Velikom Britanijom krene u drugu fazu pregovora, nestrpljivi da što prije vide detalje britanskih obećanja kada je riječ o pravima gradjana, granici izmedju dvije Irske i finansijskom poravnanju. Za predsjednika Evropskog savjeta važno je da su Evropljani govorili jednim glasom.

"Otvaranje druge faze pregovora o Bregzitu ne bi bilo moguće bez jedinstva 27-ce, angažovanja šefa evropskog pregovaračkog tima i konstruktivnosti britanske premijerke. Sada je vrijeme da se pripremimo i da od Velike Britanije dobijemo više jasnoće i detalja oko toga kako oni vide nastavak pregovora. Na osnovu toga treba da usvojimo smjernice i naredne godine započnemo drugu fazu Bregzita", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Nije tajna da je samit, kada je riječ o rješavanju imigrantskog pitanja, pokazao duboke razlike izmedju istoka, koji ne prihvata ni imigrante ni obavezne kvote, i zapada, gdje je većina izbjeglica našla utočište. Vrh EU najavljuje još intenzivnije razgovore o postizanju plana iza kojega će svi stajati, ali ne krije da će, ukoliko to ne bude moguće, odbaciti nastojanje da se o tome postigne konsenzus i potegnuti za većinskim odlučivanjem, na koje ima pravo.

"Ne mogu ništa da predvidim. Nisam ljubitelj većinskog odlučivanja ali ono stoji u Lisabonskom sporazumu. A kad je u Sporazumu, može biti i primjenjeno. Ne volim to jer uvijek do neke mjere radi protiv jedinstva ali i danas su neke od država članica rekle - ako se ne možemo dogovoriti o kvotama preuzimanja imigranata, idemo na većinsko odlučivanje", poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Toliko o evropskim brigama. Naše brige, proširenje i evropska budućnost Zapadnog Balkana, biće tema već prvog radnog dana naredne sedmice. Na radnu večeru u Brisel je Visoka predstavnica EU pozvala premijere država regiona gdje će, kako se navodi u pozivu, biti riječi o aktuelnim zbivanjima u regionu i šansama kakve naredna godina pruža zapadnobalkanskim kandidatima i potencijalnim kandidatima za evropsko članstvo.

XS
SM
MD
LG