Linkovi

Samit EU u znaku afere s prisluškivanjem


Francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron (s leva) na samitu lidera Evropske unije u Briselu
Francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron (s leva) na samitu lidera Evropske unije u Briselu

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da su neophodne promene, jer #reči očigledno nisu dovoljne"...

Samit evropskih lidera, okončan danas u Briselu, bio je planiran kao još jedno formalno okupljanje, koje za cilj ima utvrđivanje smernica za bankarsku uniju, sa blagim osvrtom na odnose sa Ukrajinom, te na digitalnu agendu Unije. Međutim, zahvaljujući skandalu povodom prisluškivanja najviših evropskih zvaničnika, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel, od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije, samit je dobio sasvim drugačiji tok.

Od kada je počeo skandal špijuniranja Evropljana od strane njihovog najbližeg saveznika - SAD - najglasniji u osudi toga su bili evropski parlamentarci. Njihov se glas ove sedmice uobličio u rezoluciju kojom, kao oodgovor na špijunsku aktivnost američke Na cionalne bezbednosne agencije (NSA), traži da EU suspenduje učešće u programu praćenja finansijskih tokova, kojima se novčano podržava teroristička aktivnost, programu u kojem su Americi najbliži upravo evropski partneri...

Iako rezolucija nema obavezujući karakter, stajaće kao opomena Evropskoj komisiji kada se bude bavila pitanjem saradnje sa SAD u borbi protiv terorizma.

Član Evropskog parlamenta iz Nemačke, liberal Aleksander Graf Lambsdorf kaže:

"Važno je da imamo snažan glas Parlamenta, kako bi smo rekli američkim vlastima da njihovo ponašanje nije prihvatljivo".

Nemačka kancelarka je bila, malo je reći neprijatno iznenađena kada je shvatila da se njeni telefoni, oni po partijskoj liniji, prisluškuju. Francuzi su bili besni, kada su otkrili da je od sredine decembra prošle, do polovine januara ove godine, presretnuto oko 70 miliona telefonskih razgovora njihovih sugrađana. Svi zajedno su bili preneraženi činjenicom da je američka vlada špijunske servise snabdevala tajnim telefonskim brojevima 35 svetskih lidera.

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijis ističe:

"Sadašnja američka praksa je neprihvatljiva, tražili smo hitno objašnjenje od američke strane, u suprotnom, naša saradnja se dovodi u pitanje. Ponavljam - slažemo se da treba da sarađujemo u borbi protiv terorizma, ali to ne opravdava špijuniranje miliona naših građana".

Predsednik Francuske Frasoa Oland kaže da ne želi da se "vraća u kameno doba":

"Ja zaista koristim telefon, ne Morzeovu azbuku - i rizik da budem špijuniran nije dovoljan da se odreknem svih mogućnosti komunikacije. Od kada sam predsednik, dobio sdam telefon koji mi omogućava da razgovaram bez straha da moji razgovori budu prisluškivani".

To, medjutim, nije bio slučaj i sa nemačkom kancelarkom. Njen partijski telefon su prisluškivali Amerikanci.

Na pitanje da li očekuje bilo kakvo izvinjenje SAD, Angela Merkel je poručila:

"Mislim da je najvažnije da ovo iskoristimo da nađemo nove osnove kako ćemo raditi u budućnosti. Poverenje se mora vratiti, što znači da je naše poverenje ozbiljno uzdrmano i moje kolege na samitu su danas delile moju zabrinutost, ali takođe svi znamo da imamo važne zadtake pred sobom, koji se mogu ispuniti samo zajednički i da smo odgovorni za zajedničku bezbednost i da moramo gledati u budućnost. Međutim, očigledno je da reči nisu dovoljne, neophodne su promene".

Jedan od od zaključaka sammita je da će Nemačka i Francuska hitno ispregovarati sa američkom stranom način rada špijunskih agencija, kako bi se, što je pre moguće povratilo poverenje između partnera. u svakom trenutku ovog posla, ostalih 26 evropskih članica, ukoliko za to imaju interesa, su dobrodošle.
XS
SM
MD
LG