Linkovi

Merkel: Špijuniranje prijatelja - neprihvatljivo


Nemačka kancelarka Angela Merkel (arhivski snimak)
Nemačka kancelarka Angela Merkel (arhivski snimak)

Dok Vašington navodi da "ne prisluškuje niti će prisluškivati komunikacije nemačke kancelarke", Angela Merkel je upozorila da poverenje u američke saveznike mora da se ponovo uspostavi.

Samit lidera EU u Briselu, koji je trebalo da bude posvećen pitanjima ekonomije i imigranata, danas je započeo u senci kontroverze zbog tvrdnji da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost prisluškivala razgovore mobilnim telefonom nemačke kancelarke Angele Merkel. Posle jučerašnjeg telefonskog razgovora Merkel sa predsednikom Barakom Obamom, Bela kuća je saopštila da SAD „ne nadziru niti će nadzirati komunikacije nemačke kancelarke“ ali nije komentarisala šta se možda dogodilo u prošlosti. Angela Merkel danas je u Briselu izjavila da “ne može biti špijuniranja medju prijateljima.”

Pariz i Berlin danas su ujedinjeni u ogorčenju zbog špijunske afere. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, dolazeći na dvodnevni samit u Briselu, izjavila da izmedju saveznika mora da postoji poverenje.

„Jasno sam stavila na znanje predsedniku SAD da je špijuniranje prijatelja neprihvatljivo. Rekla sam mu to kada je bio u Berlinu u junu, rekla sam u julu, i u telefonskom razgovoru juče. Ne radi se samo o meni nego o svakom nemačkom gradjaninu. Moramo da imamo poverenja u svoje saveznike i partnere, i to poverenje sada mora da se ponovo uspostavi.“

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele pozvao je američkog ambasadora Džona Emersona na razgovor, i istakao da je za Nemačku neprihvatljiva mogućnost da su američki partneri prisluškivali telefon kancelarke Merkel.

„Za nas je špijuniranje bliskih prijatelja i partnera – neprihvatljivo. To podriva poverenje, i može da ugrozi naše prijateljstvo. Očekujemo da aktivnosti o kojima postoje izveštaji, budu detaljno istražene, želimo da znamo istinu odmah.“

Pitanje špijunaže posebno je osetljivo za Nemce, kod kojih budi uspomene na prisluškivanje koje je vršila tajna policija Štazi u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, gde je Merkel odrasla. U Francuskoj je ove nedelje nastalo ogorčenje kada je Le Mond objavio informacije o američkom nadzoru komunikacija francuskih gradjana, na osnovu podataka bivšeg analitičara NSA, Edvarda Snoudena.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik Oland danas su održali su bilateralni sastanak pred početak samita EU. Oland se zalaže za to da se pitanje američke špijunaže stavi na dnevni red samita. Medjutim, budući da pitanja unutrašnje bezbednosti nisu u nadležnosti Evropske unije, najviše što može da se postigne jeste da ostali lideri Unije izraze podršku Berlinu i Parizu.

Holandski premijer Mark Rute zatražio je objašnjenje od Sjedinjenih Država.

„Upravo zato što je u pitanju saveznička zemlja, prvo treba da imamo sve činjenice na stolu. Dakle postoje dva pitanja, prvo treba da se sprovede istraga o Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji a drugo, imamo snažne indicije da se naše nemačke kolege prisluškuju, a ako je to istina, ja to snažno osudjujem, to je aspolutno neprihvatljivo.“

Belgijski premijer Elio di Rupo pozvao je na uvodjenje evropskih mera.

"Ne možemo da prihvatimo ovu sistematsku špijunažu, tako da moramo da preuzmemo mere. Ne možemo da zamislimo mere koje preduzima samo jedna zemlja. Posebon Belgija, koja je tako mala. Moramo da imamo evropske mere.”

Komesari EU takodje smatraju da je potrebna jedinstvena evropska reakcija.

„Zaštita podataka mora da se primenjuje bez obzira da li se tiče i-mejlova običnih gradjana ili mobilnog telefona Angele Merkel. Sada je vreme za akciju, a ne samo deklaracije na samitu Evropske unije, jer evropski lideri imaju priliku da pokažu da mogu da usvoje zakon o zaštiti podataka do proleća 2014. To bi zapravo bila deklaracija nezavisnosti Evrope, i omogućila bi Evropi da se sa kredibilitetom suoči sa SAD i pregovara na istom nivou sa njima, nakon što stekne snažan, jedinstveni glas o ovom važnom pitanju“, istakla je Mina Andrejeva, portparolka komesarke EU za pravosudje i osnovna prava.

Obamina administracija negira izveštaje o spornim američkim obaveštajnim aktivnostima, ali je predsednik Obama naredio da se izvrši revizija načina na koji SAD prikupljaju obaveštajne podatke.
XS
SM
MD
LG