Linkovi

Inovacije na sajmu automobila u Vašingtonu


Tojotin konceptualni model FV2 prikazan na sajmu automobila u Vašingtonu. FV2 je skraćenica za "Fun Vehicle 2".

Sudeći po broju različitih sistema za pogon vozila, koji su predstavljeni na ovogodišnjem Sajmu automobila u Vašingtonu, industrija još traga za dobitnom kombinacijom.

Posetioci ovogodišnjeg Sajma automobila u Vašingtonu ne mogu sa sigurnošću da procene koja će vrsta motora biti najzastupljenija tokom narednih nekoliko decenija. Proizvođači koriste sve moguće vrste pogonskih sistema, kombinaciju njih, ali i nove materijale.

Sudeći po broju različitih sistema za pogon vozila, koji su predstavljeni na ovogodišnjem Sajmu automobila u Vašingtonu, industrija još traga za dobitnom kombinacijom.

Sve je u igri, a pobediće tehnologija koja omogućava najbolju uštedu goriva za najmanju cenu proizvodnje, kaže profesor automobilskog inženjeringa sa Klemson univerziteta, Zoran Filipi.

“Jedan popularan trend su manji motori na turbopunjenje. Takođe, sve je više hibrida u ponudi”.

Ako ste ikada duvali u vatru koja se gasi kako bi je ponovo raspirili, onda vam je jasno kako radi turbopunjač. Ovaj sedan Drive-E, kompanije Volvo ima ne jedan nego tri turbopunjača, te motor može da razvije zapanjujućih 450 konjskih snaga.

Progresivne ideje se često testiraju na skupim automobilima. Novi BMW i8 hibrid ima dva odvojena pogonska sklopa – električni motor za prednje točkove i motor na benzin za zadnje. Oni mogu da se koriste pojedinačno ili zajedno.

Vodonične gorivne ćelije su još jedan relativno novi izvor energije za elektronska vozila. Honda je predstavila vozilo FCV Koncept, koji ima domet od gotovo 500 kilometara. Honda planira da izbaci taj model na tržište iduće godine.

“Ovo je samo laboratorija na autoputu i u roku od oko pet godina očekujem da se neke od tih tehnologija pojave u kolima koja su u širokoj upotrebi”.

Filipi dodaje da su novi materijali takođe veliki deo ovogodišnje ponude.

“Sada postoje dva trenda na tržištu. Jedan je struktura od nekoliko materijala, kombinacija aluminijuma i čvrstog čelika, i Ford je izazvao pravi potres sa novim modelom F150”.

On kaže da je trenutno najveća prepreka za istraživanje i dalji razvoj kako napraviti tehnologiju za proizvodnju velike količine ovih naprednih vozila.

Proizvođači vozila su istakli inovacije u električnim vozilima.

Volksvagen je privukao dosta pažnje svojom električnom verzijom popularnog Golfa. eGolf ima domet od 133 kilometara.

Baterija porodičnog modela Soul EV, južnokorejske kompanije KIA Motors, može da dostigne domet od 160 kilometara na samo jedno punjenje.

I dok sve dublje ulazimo u 21. vek, generalni utisak sa ovogodišnjeg Sajma automobila u Vašingtonu jeste da nove tehnologije više nisu rezervisane samo za luksuzna vozila, već počinju da se koriste i na automobilima za prosečne kupce.

XS
SM
MD
LG