Linkovi

Sahranjen Dimitrije Janićijević


U Mitrovici zbog ubistva odbornika Samostalne liberalne stranke dan žalosti, policija još traga za napadačem

Odbornik Samostalne liberalne stranke u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević sahranjen je danas na groblju u Rudaru, kod Zvečana. Zbog ubistva Janićijevića u Mitrovici je bio dan žalosti. Policija još traga za napadačem.

Sahrani Dimitrija Janićivevića prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi. Poslednju poštu ubijenom odborniku Samostalne liberalne stranke u Skupštini opštine Severna Mitrovica odali su i predsednik ove stranke Slobodan Petrović, direktorica administrativne kancelarije Vlade Kosova za severnu Mitrovicu Adrijana Hodžić i lider Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović.

“O tebi će misliti tvoji prijatelji kojih si imao mnogo, ali i tvoji neprijatelji koji su svoju mržnju pretvorili u rafal i smrt. Svi se pitaju šta je toliko važno da se oduzme jedan mlad život, ostave neutešni roditelji, mala deca, supruga i prijatelji. O tome danas i ubuduće treba da razmišljaju svi građani Mitrovice i okoline koji su skloni da bilo kakvo nasilje opravdaju”, rekao je Ivanović opraštajući se od Janićijevića.

Janićijević je ubijen u noći između srede i četvrtka, ispred porodične kuće, a za ubicom se i dalje traga.

“Konkretnih rezultata još nema kada je u pitanju ubistvo Dimitrija Janićijevića, ali se intenzivno radi na prikupljanju informacija za dalji tok istrage”, rekao je za Glas Amerike zamenik regionalnog komandira Kosovske policije Besim Hoti.

Sahrana Dimitrija Janićijevića u selu Rudar, kod Zvečana
Sahrana Dimitrija Janićijevića u selu Rudar, kod Zvečana
Analitičari Branislav Krstić i Nedžmedin Spahiu smatraju da se radi o politički motivisanom ubistvu.

“Ubistvo Dimitrija Janićijevića je definitivno politički motivisano i to od strane one organizacije ili agencije kojoj je stalo da se u Mitrovici ne održe naredni izbori. Vreme će pokazati, neki će nam to objaviti 15 godina kasnije, a neki nikada. Definitivno ovo je tragično i strašno”, rekao je za Glas Amerike Krstić, dok je Spahiju dodao:

"Ne mogu da verujem kako neko može da podigne oružje na sina jedinca, oca troje dece, mladog čoveka, zbog njegovih političkih verovanja. Nadam se da će ovo biti poslednje političko ubistvo na Kosovu”.

Dimitrije Janićijević koji je na proteklim lokalnim izborima bio i kandidat Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika Severne Mitrovice, i ranije je bio meta raznih napada, ali počinioci nikad nisu pronađeni. Janićijević je iza sebe ostavio trudnu suprugu, troje dece, oca i majku.
XS
SM
MD
LG