Linkovi

Obama: Problemi će biti rešeni


Predsednik Barak Obama govori o zdravstvenoj zaštiti , 21.oktobar 2013

Predsednik Barak Obama izjavio je da je isfrustriran tehničkim problemima njegove administracije u vezi sa novim vebsajtom za zdravstveno osiguranje

Predsjednik Barak Obama ponovo je branio svoj Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, kojem se oštro protive pojedini zakonodavci i organizacije. Spor u pogledu tog pitanja, po svemu sudeći, trajaće dugo, s obzirom na to da neki republikanci u Kongresu najavljuju da neće odustati od napora da ukinu takozvani “Obamaker”. Obamina administracija takođe mora da riješi tehničke probleme u vezi sa tim programom, prije nego što nove polise osiguranja stupe na snagu 1. januara.

Predsjednik Obama podsjetio je Amerikance da mnogi građani već imaju koristi od novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, a da to i ne znaju.

"Zbog Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, preventivna njega, poput mamograma i kontrole rađanja, već je besplatna preko vaših poslodavaca. To je dio zakona. Tako da već postoji širok spektar zaštitnih mjera i prednosti, ukoliko imate zdravstveno osiguranje. Možda to niste primijetili, ali ih imate, i to će tako i ostati", rekao je američki predsednik.

Mnogi Amerikanci međutim izražavaju nezadovoljstvo zbog tehničkih problema koji ometaju njihove napore da se na internetu prijave za polise osiguranja. Predsjednik se nije direktno izvinio zbog tih poteškoća, ali je poručio da je podjednako isfrustriran zbog problema. Takođe je govorio o prednostima programa za razmjenu zdravstvenog osiguranja u odnosu na skuplje pojedinačne privatne osiguravajuće kompanije.

"Prijavljivanjem za ove razmjene zdravstvenog osiguranja postajete dio velike grupne polise, kao da radite za velikog poslodavca. Ta polisa dijeli rizik između bolesnih i zdravih ljudi, mladih i starijih, a zatim u vaše ime traži najpovoljnije zdravstveno osiguranje. U suštini smo stvorili konkurenciju, koja prije nije postojala. Napravili smo ove velike grupne planove i sada su osiguravajuće kompanije stvarno zainteresovane da posluju s vama. Takođe su kreirale nove polise zdravstvenog osiguranja sa više izbora, koji su dostupni preko ovih razmjena", istakao je Obama.

Obaminom obraćanju u Bijeloj kući prisustvovala je i Dženis Bejker, koja se u saveznoj državi Delaveru prva prijavila za novi plan.

“Uspjela sam da nađem polisu zbog koje sam izuzetno zadovoljna. Ušteda je 150 dolara mjesečno, a odbici su mnogo manji nego na prethodnoj polisi, koju sam imala preko moje kompanije”, objašnjava Bejker, vlasnica preduzeća.

Amerikanci, koji nisu osigurani, moraju do prvog marta 2014. da se prijave za osiguranje po sopstvenom izboru. U suprotnom moraće da plate kaznu. Adrijana Gvida iz Masačusetsa strahuje da je process prijavljivanja predug i složen.

"Teško je kada vam vlada kaže da morate da uradite nešto, da ne biste bili kažnjeni, a onda niste u mogućnosti da to obavite. To jednostavno ne funkcioniše”, kaže Gvida.

Ona takođe ističe da je provela više od sat vremena na telefonu da bi okončala proces prijavljivanja, te da sada mora da sačeka i vidi koje će joj jeftinije polise osiguranja biti dostupne.

Tehnički problemi u primjeni novih mjera dodatno su ohrabrili republikance koji su pokušavali da natjeraju administraciju da ukine ili odloži primjenu Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti. Senator iz Teksasa Ted Kruz najavio je da će nastaviti da se bori.

"Smatram da ta borba mora da bude usredsređena na zaustavljanje katastrofe, u vidu Obamakera, zato što ljudi snose bolne posljedice”, izjavio je Kruz.

Obama međutim poručuje da će takvi pokušaji ponovo biti neuspješni zato što je, kako je naglasio, vrijednoj srednjoj klasi potrebna podrška, koju pruža njegov zakon.
XS
SM
MD
LG