Linkovi

Visoki troškovi medicinske nege u SAD


Korišćenje američkog zdravstvenog sistema može da bude obeshrabrujuće, posebno za oko 30 miliona ljudi u ovoj zemlji koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Kako izveštava novinarka Glasa Amerike u prvom od dva nastavka priče o troškovima zdravstvene nege, neosigurani pacijenti suočavaju se ne samo sa nesavladivim troškovima svoje zdravstvene nege već i sa zbunjujućim medicinskim računima i različitim trarifama za boravak u bolnici.

Tatjana Šum bila je u svojoj kući, sa svojim psima, kada je jak bol zahvatio čitavo njeno telo.

Neverovatan bol koji nikada ranije nisam osetila.“

Bol je izazvala upala žuči koja je morala da bude odstranjena hitnom hiruruškom operacijom. Procedura koja je trajala 90 minuta koštala je ukupno oko 18 hiljada dolara.

Osamnaest hiljada dolara zvuči pomalo ludo. Ali kako da znate?“

I - ne znate, kaže doktor Džerard Anderson, finansijski direktor bolnice univerziteta Džons Hopkins.

„Ako odete u bolnicu u Sjedinjenim Državama i ako želite da znate koliko će to da košta, za različite usluge ili cenu jednog dana provedenog u bolnici, oni vam to neće reći. I to im je omogućeno zakonom.“

„Za mene je teško da prihvatim takvo objašnjenje, jer će svakome u nekom trenutku biti potrebna bolnica.“

Pokazali smo Tatjanine račune Mišel Kac, medicinskoj sestri i konsultantu za zdravstvenu negu. Ona je napisala dve knjige o tome kako smanjiti bolničke troškove. Kac kaže da pacijenti mogu da pronađu dodatne troškove ili greške u kodovima na računu.

„Znate, kada nešto ukucavate na mobilnom telefonu ili kompjuteru, možete greškom da pritisnete pogrešno dugme, a to bi mogao da bude kod na računu koji označava 50 dolara u poređenju sa kodom koji označava hiljadu dolara“

Hirurška operacija žuči označena je kao umeren problem, ili nivo 3 u bolničkom rečniku. Međutim, njoj je naplaćeno za boravak u bolnici sa nivoom 4 koji predstavlja ozbiljan problem. Kac kaže da ponekada bolnica naplati pacijentu kod pod kojim su uključene stvari koje su već naplaćene.

„To izgleda kao da ste dobili 'Hepi Mil', za koji tačno znate koliko košta, a oni vam zatim naplate i još jedan hamburger koji uopšte niste naručili.“

I da ne zaboravimo visoke cene lekova i medicinskih potrepština. Šta je stavka od 60 dolara? To su kesice sa fiziološkim rastvorom koje možete na internetu da kupite za manje od 2 i po dolara.

„I vi kažete, ali to ne košta 60 dolara, a oni vam kažu, ali to košta toliko u bolnici.“

Tatjana Šum je odnela svoj račun u bolnicu lekarima kako bi se potrudili da smanje cenu. Oni su se složili da smanje njen bolnički račun sa skoro 18 hiljada na 10 hiljada dolara.

To je odlično i moći ću laške da platim.“

Bolnica je takođe omogućila i plaćanje na rate koje je prilagodjeno njenim prohodima. Ona se nada da će bolnice početi da omogućavaju veću transparentnost troškova kako bi svi mogli da znaju da će dobiti kvalitetnu negu za poštenu cenu.
XS
SM
MD
LG