Linkovi

Obama potpisao novi zakon o obrazovanju


Predsednik Obama potpisuje novi zakon o obrazovanju u Vašingtonu, 10. decembra 2015.
Predsednik Obama potpisuje novi zakon o obrazovanju u Vašingtonu, 10. decembra 2015.

Predsednik Barak Obama potpisao je zakon o sveobuhvatnoj reformi sistema obrazovanja, kojim se državama i lokalnim zajednicama daju nova ovlašćenja da odredjuju standarde za učenike i nastavnike, a ujedno ograničava broj obaveznih testova u školama.

Prema rečima predsednika Obame, posle više od 10 godina, zakonodavci iz obe stranke saradjivali su na izmenama nacionalnog zakona o obrazovanju, s ciljem da svi američki učenici završe srednju školu dobro pripremljeni za koledž i buduće karijere.

Zakonom se i dalje od država traži da sprovode testove jezika i matematike od trećeg do osmog razreda osnovnih škola u SAD i jednom tokom srednje škole, ali se inače smanjuje uloga federalne vlade u odredjivanju standarda u prosveti. Takodje se vlade 50 američkih država podstiču da ograniče količinu vremena koju učenici provode radeći testove a menja se i način na koji će se škole sa lošim rezultatima podsticati da poboljšaju svoj prosek.

Posle dugotrajne debate, mera je lako prošla Kongres, a podržali su je i većinski republikanci i manjinske demokrate, što je retkost u politički podeljenom Vašingtonu.

Novi zakon zamenjuje meru “Nijedno dete ne sme da zaostane" (No Child Left Behind) usvojenu 2002. koja je zahtevala česta testiranja i obrazovne standarde koje je postavila federalna vlada. Roditelji, nastavnici i zakonodavci su ubrzo postali svesni da su ti standardi nefunkcionalni i da se birokratama u Vašingtonu daje previše kontrole nad 100.000 državnih škola u SAD.

XS
SM
MD
LG