Linkovi

Hiljade ljudi evakuisane zbog šumskih požara na zapadu Kanade


Dim iznad šume Stodart Krik u Britanskoj Kolumbiji, 20. maja 2023. Fotografija Službe za šumske požare Britanske Kolumbije dostavljena agenciji Rojters.
Dim iznad šume Stodart Krik u Britanskoj Kolumbiji, 20. maja 2023. Fotografija Službe za šumske požare Britanske Kolumbije dostavljena agenciji Rojters.

Zbog dima od šumskih požara u zapadnoj Kanadi, u nekoliko gradova su izdata zdravstvena upozorenja. Međutim, dim pomaže da se spreči dalje rasplamsavanje požara pošto blokira sunce u teško pogođenim delovima zemlje.

Zbog šumskih požara u pokrajini Alberta raseljeno je na desetine hiljada ljudi, a tokom nekoliko nedelja izgorelo je više od 941.000 hektara.

"Dim ima svoje loše ali i dobre strane" , rekla je Kristi Taker iz agencije nadležne za gašenje šumskih požara u Alberti na brifingu za novinare.

"Mnogi stanovnici Alberte očigledno ne mogu da se sklone od dima ovog vikenda, koji je veoma gust u mnogim delovima pokrajine", rekla je ona. "Ali oni su takođe primetili da su temperature niže nego što bi bile da nije bilo dima koji pokriva sunce".

Manje toplote, objasnila je Taker, "znači da ima manje širenja požara". Od petka je prijavljeno samo pet novih slučajeva da se vatra rasplamsala.

S druge strane, dodala je, vatrogasci nisu bili u mogućnosti da lete avionom toliko često da bi dobili tačnu sliku o veličini i broju požara koji su goreli u poslednjih nekoliko dana.

Na satelitskim snimcima vidi se dim od požara koji pokriva više od milion kvadratnih milja (2,7 miliona kvadratnih kilometara) i proteže se sve do istočne obale Severne Amerike i Arktika.

Environment Canada izdala je upozorenja o lošem kvalitetu vazduha koji predstavlja "veoma visok rizik" po zdravlje u gradovima Edmonton i Kalgari, gde je nebo imalo narandžastu nijansu i miris dima koji se zadržavao u vazduhu.

Stanovnici su pozvani da ograniče aktivnosti na otvorenom.

Upozorenja o kvalitetu vazduha takođe su izdata u nekoliko američkih država dok su se oblaci gustog dima iz Alberte širili preko granice.

Poslednjih godina zapadna Kanada je više puta bila pogođena ekstremnim vremenskim prilikama, čiji su intenzitet i učestalost povećani usled globalnog zagrevanja.

Predviđeno je da će maksimalne dnevne temperature tokom vikenda od 28 stepeni Celzijusa pasti za oko 10 stepeni do ponedeljka i ostati niske tokom cele nedelje.

Očekuje se i više kiše nakon nekoliko pljuskova koji su zahvatili Albertu ovog vikenda.

XS
SM
MD
LG