Linkovi

SAD zabrinute zbog sukoba ispred turske ambasade


Sukobi ispred turske ambasade u Vašingtonu
Sukobi ispred turske ambasade u Vašingtonu

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog nasilja u utorak uveče ispred ambasade Turske u Vašingtonu. Najmanje 2 osobe su uhapšene, dok je 11 povređeno u obračunu u kojem su učestvovali demonstranti i tursko bezbednosno osoblje. Turski ambasador u SAD pozvan je na razgovor u Stejt department, dok je uticajni senator Džon Mekejn poručio da bi ga trebalo "izbaciti iz zemlje". Incident se dogodio dok je predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan razgovarao sa predsednikom Trampom u Beloj Kući. Državni sekretarijat saopštio je da Sjedinjene Države podržavaju pravo slobode govora i pravo na miran protest bilo gde da se nalaze.

Demonstracije su počele ispred Bele Kuće, a kasnije su premeštene prema ambasadi Turske gde su osobe u tamnim odelima napale učesnike skupa. Demonstranti su protestovali protiv Erdoganove autoritarne vladavine i njegovog obračuna sa turskim Kurdima, aktivistima za ljudska prava, novinarima i disidentima. Sajid Riza, američki državljanin rođen u Turskoj i etnički Kurd, bio je među povređenima u utorak. On je za Glas Amerike izjavio da ga je pripadnik Erdoganovog obezbeđenja bacio na zemlju i šutnuo u glavu.

“To je neprihvatljivo. Oni su došli ovamo kao lično obezbeđenje. Oni bi trebalo da štite Erdogana. Ne treba da napadaju ljude, građane Sjedinjenih Država, policiju Sjedinjenih Država. Oni su to uradili.”

Očevici su izjavili da žene i deca nisu pošteđeni.

“Neko im je naredio i oni su nas napali. Imali smo tu i starije ljude, žene su bile tu i deca su bila sa nama, a napadače nije bilo briga. Video sam jednu devojčicu na zemlji.”

Imam otekline na glavi, moja kolena su povređena. Bacili su me na zemlju i počeli su da nas šutiraju, trojica, četvorica muškaraca su nas šutirala.”

Žrtve zahtevaju pravdu. Vašingtonski policajci su takođe napadnuti kada su pokušali da smire nasilje. Direktor policije Vašingtona Piter Nešam izjavio je da je incident snimljen video kamerom i da će napadači biti procesuirani i privedeni pravdi.

Pre svega, rekao bih da je to nešto što mi nećemo tolerisati ovde u Vašingtonu. Ovo je grad u koji građani mogu da dođu i mirno protestuju.”

Na snimcima Glasa Amerike vide se policajci koji pokušavaju da zaštite malu grupu demonstranata koji su bili preko puta zgrade ambasade, od šutiranja i udaranja od strane napadača koji su odbili naređenje policije da se sklone.

XS
SM
MD
LG