Linkovi

Od Sirije do Avganistana - brojni vojni izazovi u 2017


Američki vojnici učestvuju u vojnoj vežbi NATO-a u Litvaniji
Američki vojnici učestvuju u vojnoj vežbi NATO-a u Litvaniji

Od Avganistana do Sirije…administracija novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa suočiće se sa velikim brojem vojnih izazova u 2017. godini. Međutim, neće svi problemi poticati iz inostranstva.

Uoči početka 2017. godine, Sjedinjene Države i dalje učestvuju u ratu protiv islamskih ekstremista u Avganistanu i pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji. Taktička borba protiv ekstremista iz Islamske države sporo napreduje i još nije jasno koliko će Trampova administracija biti angažovana u rešavanju sirijske krize.

“Mi zaista nemamo strategiju za okončanje građanskog rata u Siriji. Tramp će možda prećutno biti spreman da pusti sirijskog predsjednika da pobijedi, ali nisam siguran da je to održiv put naprijed zato što Asad ima toliko okrvavljene ruke”, kaže Majkl O’Henlon, iz Instituta Brukings.

Rat u Avganistanu ušao je u 15. godinu. Broj pripadnika međunarodnih snaga u toj zemlji smanjen je sa oko 140 hiljada u 2011. na trenutno manje od 15 hiljada vojnika. Ekspert za odbranu Majkl O’Henlon kaže da će novi američki odbrambeni tim možda željeti da razmotri kratkoročno povećanje broja stranih vojnika.

“Nema razloga da izbjegavamo da uradimo nešto više ako bi to pomoglo da se smanji pritisak na avganistansku vojsku i policiju i da im se pruži malo više vremena da ojačaju i oporave se od ogromnih gubitaka koje su pretrpjeli”.

Međutim, dok se Sjedinjene Države bore protiv ekstremizma širom svijeta, velike sile kao što su Rusija i Kina modernizuju svoje vojske.

“Zato što smo bili toliko usredsređeni na borbu protiv Islamske države i stabilizovanje Avganistana i Iraka, a istovremeno bili suočeni sa budžetskim ograničenjima od 2012. godine, nismo mogli da kupimo modernu opremu neophodnu za suprostavljanje novim vojnim kapacitetima, koje razvijaju zemlje kao što su Rusija i Kina”, kaže Dejvid Očmanek iz Korporacije Rend.

Tramp je u svojim predizbornim govorima obećavao dalji razvoj vojske.

"U našoj vojsci služe najbolji ljudi na svijetu. Obnovićemo našu osiromašenu vojsku i konačno ćemo se pobrinuti za izuzetne veterane”.

Očmanek ističe da Sjedinjene Države treba da troše novac na oružje kao što su krstareće rakete i projektili vazduh-vazduh zato što to može da poboljša sposobnost vojske da spriječi prijetnje.

XS
SM
MD
LG