Linkovi

Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35


Avion F-35B Lightning II na avio-mitingu u Singapuru u februaru 2022. (Foto: Roslan RAHMAN/AFP)

Američke vlasti u ponedeljak su pronašle ostatke borbenog aviona F-35 koji se srušio u Južnoj Karolini. Ostaci su locirani u ruralnom okrugu Vilijamsburg, oko dva sata severozapadno od vojne baze Čarlston, a od lokalnog stanovništva je zatraženo da izbegavaju to područje.

Američka vojska pokušavala je da locira “nevidljivi” (stelt) mlazni avion koji je nestao nakon što se pilot katapultirao, prenele su svetske novinske agencije.

Kada je u nedelju avion F-35 nestao iznad Južne Karoline, iz baze Čarlston (JBC) uputili su poziv na društvenim mrežama tražeći da se javi svako ko ima informaciju o letelici, navodi AFP.

JBC je saopštio da je "na osnovu poslednje poznate pozicije mlaznjaka" potraga bila usredsređena oko dva velika jezera severno od Čarlstona.

Američki saveznici širom sveta, posebno Ukrajina, žele avion F-35 Lightning II sa njegovim karakterističnim oblikom i osobinama koje ga štite od radarske detekcije.

Ali sudbina nestale letelice u ponedeljak je duže vremena bila nepoznata.

Pilot se bezbedno katapultirao iz aviona, navodi se u saopštenju iz baze JCB, koje prenosi agencija Rojters.

Ime pilota nije objavljeno, ali se navodi da je odveden u bolnicu i da je u stabilnom stanju, prenela je agencija Asošijeted pres reči majorke Melani Salinas, koja je dodala da je u toku istraga šta se tačno desilo.

U izveštaju AFP navodi se da je posle katapultiranja pilota, avion nastavio da leti u “zombi stanju”. Podseća se i na sličan slučaj iz 1989, kada se pilot neispravnog sovjetskog MiG-23 katapultirao iznad Poljske, a mlaznjak je nastavio da leti na autopilotu sve dok se nije srušio u Kortrajku, u Belgiji, udaljenom više od 900 kilometara.

Nestanak veoma naprednog aviona čija vrednost je najmanje 80 miliona dolara izazvao je neverovatne komentare na internetu.

„Kako, dođavola, možete da izgubite F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a mi tražimo od javnosti šta, pronaći mlaznjak i predati ga?“, zapitala se Nensi Mejs, članica Kongresa koja predstavlja oblast Čarlstona.

Neki korisnici društvenih mreža su objavili manipulisane fotografije izgubljenih znakova na drveću, nudeći nagrade za pronalaženje nestalog mlaznjaka.

Na jednom postu se vidi kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozira ispred F-35, sugerišući da ga je uzeo.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju prošle godine, Zelenski je tražio od Sjedinjenih Država da ukrajinsko vazduhoplovstvo snabde mlaznim avionom kako bi stekla prednost u ratu sa Rusijom.

Nestali avion ima mogućnost poletanja na skraćenom prostoru i vertikalnog sletanja. Oblik okvira ovog modela aviona, uključujući dva ugaona stabilizatora na zadnjoj strani, i upotreba specijalnih materijala, otežavaju otkrivanje tradicionalnim radarom.

Portparol JBC-a Džeremi Hagins rekao je za Vašington post da transponder mlaznjaka ne radi i da njegove stelt sposobnosti doprinose izazovima praćenja.

XS
SM
MD
LG