Linkovi

Bez rešenja za budžetsku krizu u SAD


Vašington, SAD

Spor oko budžeta u Kongresu preti da pogorša političku krizu uoči isticanja roka do kojeg mora da bude podignuta granica do koje zemlja može da se zadužuje

U Sjedinjenim Državama, i dalje nema rešenja za budžetsku krizu koja je dovela do djelimičnog zatvaranja vlade. S obzirom na to da bi zemlja uskoro mogla prvi put da se nađe i u situaciji da ne može da vraća dugove, Bijela kuća i republikanci u Kongresu sve više zaoštravaju retoriku.

Nastavak rada vladinih službi sve je neizvjesniji, s obzirom na to da za sada nema nagovještaja da bi uskoro mogao da bude postignut kompromis o budžetu. Zakonodavci i dalje optužuju jedni druge za aktuelnu krizu, zbog koje stotine hiljada vladnih službenika nisu u mogućnosti da obavljaju svoj posao, ili to rade bez plate.

„Užasno se osjećam zato što moramo da jedemo, da plaćamo račune kao i svi ostali.“

„Možda ću postati beskućnik, zato što poput velikog broja ljudi živim od plate de plate“, navode pojedini službenici koji se nalaze na prinudnom odmoru.

Na teške posljedice upozorili su danas i zdravstveni radnici koji su se okupili ispred jedne od zgrada, u kojoj se nalaze kancelarije članova Predstavničkog doma.

“To pogađa djecu. Naročito siromašnu djecu, zato što ćemo ostati bez novca za programe koji su izutetno važni za zdravlje i obrazovanje najsiromašnijih. To će biti katastrofa, jer porodice neće moći da prehranjuju svoju djecu”, poručio je Tomas Mekinerni, predsjednik Američke akademije za pedijatriju.

Vidljivo nezadovoljstvo građana ne utiče međutim na sukobljene strane da ublaže svoje stavove. Čak ni u svijetlu isticanja roka za podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje. Izostanak dogovora o tom pitanju imaće, kako upozoravaju politički lideri i ekonomisti, teške posljedice. Predsjednik Barak Obama je tokom današnjeg obilaska federalne Agencije za vanredne situacije poručio da je spreman za pregovore, ali ne pod republikanskim uslovima.

“Nećemo pregovarati pod prijetnjom dugog prestanka rada vlade, ukoliko republikanci ne dobiju sve što žele. Nećemo pregovarati pod prijetnjom ekonomske katastrofe, na koju ekonomisti i direktori kompanija upozoravaju da će se dogoditi ako Kongres ne omogući zemlji da ispuni svoje obaveze. Ima dovoljno republikanskih i demokratskih glasova u Predstavničkom domu da se odmah otvori vlada. To glasanje treba da se održi danas.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner prethodno je upozorio je da neće podići granicu zaduživanja, dok demokrate ne pristanu na pregovore.

Moj cilj je da ozbiljno razgovaramo o problemima koji dovode do povećanja deficita. Zbog odbijanja predsjednika da pregovara, zemlja će biti u opasnosti da ne može da otplaćuje dugove.”

Jedina, za sada, dobra vijest je što se veći dio zaposlenih u Pentagonu vratio danas na posao, dok su oni koji su na prinudnom odmoru korak bliži dobijanju plate, nakon što vlada ponovo počne da radi.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG