Linkovi

Prestanak rada vlade sve izvesniji


Zgrada Kongresa u Vašingtonu

Predstavnički dom odobrio odlaganje primene Zakona o zdravstvenoj zaštiti u zamenu za nastavak finansiranja vladnih službi, što ne prihvataju ni Senat ni Bela kuća

Delimičan prestanak rada američkih vladinih agencija, prvi u poslednjih 17 godina, sve je bliži, nakon što su republikanci u Predstavničkom domu zatražili jednogodišnje odlaganje primene Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi u zamjenu za nastavak finansiranja vladnih službi.

Predstavnički dom je nešto posle ponoći izglasao amandmane koji predviđaju nastavak finansiranja rada vlade do 15. decembra i istovremeno odlaganje implementacija Obamine reforme zdravstvene zaštite, te ukidanje poreza na pojedine medicinske aparate.

Dok prijeti zatvaranje vladinih službi od sjutra u ponoć, Bijela kuća i demokrate oštro su kritikovali republikanski plan, koji nema nikakvih šansi da bude usvojen u Senatu, niti da dobije predsjedničko odobrenje.

Zakonodavci u Predstavničkom domu takođe su usvojili meru koja predviđa finansiranje vojske i u slučaju prestanka rada državnih institucija. Prethodno je odbijen senatski predlog zakona koji je predviđao finansiranje vlade do 15 novembra, s obzirom na to da mnogi zakonodavci odbijaju da prihvate bilo kakav dogovor koji bi osigurao početak primjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, od prvog oktobra.

Kongres danas ne zasijeda, dok je u Senatu planirana sjednica za sjutra popodne. Ukoliko uskoro ne bude postignut dogovor o budžetu, stotine hiljada vladanih službenika biće poslato na prinudne odmore, dok će biti zaustavljena realizacija velikog broja vladinih programa.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel upozorio je danas na teške posljedice delimičnog prestanka rada vladinih institucija, naglašavajući da će biti nemoguće upravljati Sjedinjenim Državama, ukoliko se nastavi zastoj na Kapitol hilu.

Hejgel, bivši republikanski senator iz Nebraske, rekao je da nije impresioniran “opasnom i kratkovidom” političkom strategijom republikanaca u Predstavničkom domu.

U međuvremenu ističe još jedan rok, 17 oktobar, kada Kongres mora da izglasa povećanje granice zaduživanja. Ukoliko ne bude sporazuma ni u pogledu tog pitanja, Sjedinjene Države biće u opasnosti da prvi put u istoriji ne budu mogle da otplaćuju svoje dugove.
XS
SM
MD
LG