Linkovi

Gejtsovi memoari uzburkali Vašington


Bivši sekretar za odbranu Robert Gejts (arhivski snimak)
Bivši sekretar za odbranu Robert Gejts (arhivski snimak)

Bivši američki sekretar za odbranu Robert Gejts u svojim memoarima oštro kritikuje predsednika Obamu, navodeći da još od vremena Ričarda Niksona Bela kuća nije bila toliko centralizovana.

Nova knjiga bivšeg američkog sekretara za odbranu, Roberta Gejtsa pod nazivom „Dužnost: Memoari sekretara rata“ - uzburkala je i Belu kuću i republikanske lidere. Gejts u knjizi iznosi ne baš laskave utiske o predsedniku Obami, potpredsedniku Bajdenu i bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton.

U saopštenju iz Bele kuće, izdatom kasno sinoć, navodi se da predsednik Barak Obama “pozdravlja različite stavove među članovima svog tima za nacionalnu bezbednost” kako bi se ojačala politika njegove administracije.

Gejts u knjizi oštro kritikuje predsednika navodeći da još od vremena Ričarda Niksona Bela kuća nije bila toliko centralizovana i toliko kontrolisala nacionalnu bezbednost. Gejts američkog predsednika opisuje kao “čoveka sa integritetom”, koji je bio skeptičan povodom strategije slanja dodatnih trupa u Avganistan i otvoreno nepoverljiv prema vojnom rukovodstvu u Sjedinjenim Državama.

Gejts je bio sekretar za odbranu tokom mandata bivšeg predsednika Džordža Buša, a zatim je dve godine služio u Obaminoj administraciji. On piše da nikada nije sumnjao u Obaminu podršku američkim vojnim trupama, već samo u njegovu podršku “njihovoj misiji”.
XS
SM
MD
LG