Linkovi

Ledeni talas traje na severoistoku SAD


Peta avenija u Njujorku, 21. januara 2014.

Više od 80 miliona Amerikanaca pogođeno je polarnom hladnoćom, dok su njihovi gradovi i sela osvanuli pod debelim snežnim pokrivačem a drumovi pretvoreni u klizališta.

Severoistok SAD osvanuo je zatrpan snežnim pokrivačem – u mnogim delovima napadalo je gotovo 40 centimetara snega, a vremensku situaciju dodatno otežava ledeni vetar koji duva brzinom od 48 kilometara na sat. Neke škole i kancelarije su zatvorene, dok su aviokompanije otkazale na hiljade letova.

Od zaslepljujućeg snega, preko zastrašujućeg proklizavanja automobila do napornog kopanja i čišćenja snega, srednji zapad i severoistok SAD suočeni sa posledicama još jedne zimske oluje.

Više od 80 miliona Amerikanaca pogođeno je polarnom hladnoćom, dok su njihovi gradovi i sela osvanuli pod snežnim pokrivačem debljine 30-tak centimetara. Na severu zemlje, led na “Velikim jezerima” deblji je nego decenijama unazad.

Od Ilinoisa do Masačusetsa, autoputevi su se pretvorili u klizališta, dok su automobili proklizavali ili potpuno skretali sa puta.

Strašno je, auto mi se zavrteo skoro 360 stepeni”, prenosi svoje iskustvo vozač iz Indijane, Diandre Džonson.

Zabeleženi su brojni udesi, pa je tako jedan autobus izgubio kontrolu na autoputu u Nju Džersiju i prevrnuo se, a slična scena zabeležena je nadomak Bostona, gde je jedan kamion “preleteo” preko bankine.

Vazdušni saobraćaj nije u boljem stanju – gotovo 5.000 letova je otkazano ili odloženo. Dok sneg nastavlja da pada na delovima istočne obale, vanredno stanje proglašeno je u Njujorku i Nju Džersiju.

Škole su zatvorene u Bostonu, Filadelfiji i Vašingtonu, ali ne i najvećem školskom sistemu u zemlji - gradu Njujorku, gde su škole ipak radile, na nezadovoljstvo nekih roditelja.

Međutim, u američkoj prestonici, oni kojima ne smeta hladnoća uživali su u grudvanju na trgu Dupon. I dok su snežne padavine u mnogim delovima utihnule, meterolozi najavljuju ledeni vetar i temperature u dubokom minusu sve do početka sledeće nedelje.
XS
SM
MD
LG