Linkovi

Egipćani podučavaju arapski u Vašingtonu


Tamer Elšarkavi predaje arapski jezik u Vašingtonu
Tamer Elšarkavi predaje arapski jezik u Vašingtonu

U SAD ne postoji obeveza da deca u školi uče strani jezik. I mada deca u drugim zemljama često uče bar jedan jezik kao deo nastavnog programa, deca u Sjedinjenim Državama možda nemaju tu priliku u zavisnosti od školskog distrikta. “Nastavnici kritičnih jezika” je program čiji je cilj da to promeni.

Tamer Elšarkavi je nastavnik.

“I vama I deci je lakše ako pokušate da povežete ono čime ih podučavate sa nečim autentičnim za mesto gde se govori taj jezik.”

On je SAD u okviru programa “Nastavnici kritičnih jezika” koji dovodi obrazovne radnike iz Egipta i Kine u Sjedinjene Države da podučavaju decu svojim jezicima i kulturama.

“Neki roditelji mi se obraćaju da im pomognem kako da decu uče da se klone islamofobije. Oni nisu muslimani, ali žele da nauče svoju decu ispravnim stvarima na tu temu. To je deo onoga što činimo.”

Maternji jezik mnoge od te dece je španski. Ona uče engleski kao drugi jezik. A sada uče i arapski. Flora Lerenman podučava engleski decu kojoj to nije maternji jezik. Ona je uključila Osnovnu školu Kuk u pomenuti program.

“Kada učenici uče više jezika oni ih sve uče brže.”

I poput svakog kulturnog obrazovanja, obe strane uče jedna od druge.

“Počeo sam da vidim stvari pozitivno, generalno u odnosu na Amerikance. Ne zavisim više od medija da mi kažu: Amerikanci mrze Arape, Amerikanci mrze muslimane. Zaista nije tako.”

Elšarkavi kaže da samim boravkom u Vašingtonu puno uči.

“Mislim da je Vašington najfantastičnije mesto za svakoga bilo koje nacionalnosti. To je najneverovatnije iskustvo koje bilo ko može da ima u Sjedinjenim Državama.”

Elšarkavi kaže da zna da se deca možda neće setiti svih arapskih reči koje su naučila na času. Možda će čak zaboraviti njegovo ime. Ali možda će se uvek sećati da su imali nastavnika kojeg su volela i poštovala. Možda će se sećati da je bio Arapin. I možda će se se sećati da je bio musliman.

XS
SM
MD
LG