Linkovi

Obama traži odobrenje Kongresa


Predsednik Barak Obama i potpredsednik SAD Džozef Bajden u Beloj kući
Predsednik Barak Obama i potpredsednik SAD Džozef Bajden u Beloj kući

Predsednik Obama rekao je da SAD treba da preduzmu vojnu akciju protiv Sirije, ali je zatražio odobrenje Kongresa pre pokretanja napada.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je odlučio da Sjedinjene Države treba da preduzmu vojnu akciju protiv sirijske vlade, zbog navodnog napada hemijskim oružjem u kojem je ubijeno najmanje 1429 osoba, među kojima više od 426 djece.

"Naša vojska rasporedila je snage u regionu. Načelnik Združenog generalštaba informisao me je da smo spremni da napadnemo kad god to odlučimo. Takođe mi je nagovijestio da naš kapacitet da izvedemo tu misiju ne zavisi od određenih rokova: biće efikasna sjutra, ili naredne nedelje, ili za mjesec. I ja sam spreman da dam to naređenje."

Obraćajući se naciji iz Bijele kuće, Obama je međutim poručio da će tražiti odobrenje Kongresa za svaku upotrebu sile.

"Dugo vjerujem da naša moć počiva ne samo u našoj vojnoj snazi, već i u našem primjeru vlade naroda, izabrane od naroda i koja radi za narod. Zato sam donio drugu odluku. Tražiću odobrenje za upotrebu sile od predstavnika američkog naroda u Kongresu."

Predsjednik je naglasio da vjeruje da je važno za zemlju da održi debatu o ovom pitanju, iako prema Ustavu ima pravo da naredi upotrebu sile bez saglasnosti Kongresa. Takođe je poručio da ne može i da neće okrenuti glavu u odnosu na ono što se dogodilo u Damasku.

"Ukoliko ne insistiramo na odgovornosti u svijetlu ovog užasnog čina, šta to onda govori o našoj odlučnosti da se suprostavimo drugima koji krše ključna međunarodna pravila. Vladama koje odluče da proizvedu nuklearno oružje? Teroristima koji šire biološko oružje? Vojskama koje vrše genocid?

Predsjednik je dodao da bi intervencija bila vremenski ograničena i da ne bi predviđala slanje američkih snaga u Siriju. Obama je apelovao na kongresne lidere da razmotre svoje odgovornosti i vrednosti u debati o vojnoj akciji u Siriji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja. "Neke stvari su važnije od stranačkih razlika ili trenutne politike", rekao je predsednik. "Danas pozivam Kongres da pošalje poruku svetu da smo ujedinjeni kao nacija."

U vrijeme obraćanja predsjednika Obame, ispred Bijele kuće su u toku bili protesti protiv vojne intervencije u Siriji.

Visoki zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbjednost u međuvremenu su razgovarali sa liderima u Senatu o situaciji u Siriji. Konsultacije se nastavljaju sjutra, kada bi Bijela kuća trebalo da o svojim nalazima u pogledu hemijskog napada informiše Predstavnički dom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je pozvao svjetske sile da pokažu uzdržanost u pogledu situacije u Siriji, dok predsjednik Barak Obama razmatra mogući vojni odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u toj zemlji.

Putin je rekao da bi bila potpuna besmislica za sirijsku vladu da izvede hemijski napad, s obzirom na to da pobjeđuje u ratu protiv pobunjenika .Takođe je zatražio od Sjedinjenih Država da dozvole timu Ujedinjenih nacija, koji je danas napustio Damask, da predstave svoje nalaze.

"Naše američke kolege i prijatelji koji tvrde da su vladine snage upotrijebile oružje za masovno uništenje, u ovom slučaju hemijsko oružje i da imaju dokaze za to, trebalo bi da ih predstave inspektorima Ujedinjenih nacija i Savjetu bezbjednosti”, poručio je ruski predsjednik.

Američki državni sekretar Džon Keri juče je rekao da američka obavještajna zajednica ima veliko povjerenje u izveštaj koji sugeriše da je sirijska vlada odgovorna za prošlonedeljni napad otrovnim gasom. Keri je naveo da dokazi, predstavljeni u izvještaju, pokazuju da je više od 1429 Sirijaca poginulo u napadu, među kojima i najmanje 426 djece.

Sirijske vlasti odbacuju odgovornost za napad i najavljuju da će uzvratiti na svaku vojnu intervenciju. Opoziciona Sirijska nacionalna koalicije i pojedini civili u Damasku u međuvremenu tvrde da bi u slučaju napada, vladine snage mogle da upotrijebe političke zatvorenike kao ljudski štit.
XS
SM
MD
LG