Linkovi

Posledice poteza Pjongjanga


Novi državni sekretar Džon Keri ističe da nuklearni testovi Severne Koreje samo povećavaju mogućnost konflikta.

Severna Koreja je izvršila treću nuklearnu probu, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija. Situacija je, ovog puta, ozbiljnija nego u slučaju ranijih testova 2006. i 2009. godine.

Nuklearni proram Severne Koreje se razvija uprkos medjunarodnim sankcijama koje traju već godinama. Novi državni sekretar Džon Keri ističe da nuklearni testovi Severne Koreje samo povećavaju mogućnost konflikta.

"Pri tome narod Severne Koreje gladuje. Očajnički im je potrebno da budu otvoreniji i povezaniji sa svetom, umesto što drže neke od najgorih gulaga na svetu, gde su ljudi izloženi torturi i prinudnom radu.”

Portparolka Stejt Departmenta Viktorija Nuland kaže da će SAD osigurati da se sprovode sankcije koje je prošlog meseca Savet bezbednosti uveo Pjongjangu zbog programa nuklearnog oružja.

“Možemo da se postaramo da to ne bude samo list papira, već da se sprovode širom medjunarodne zajednice.”

Medjutim profesorka na Univerzitetu Džordžtaun, Balbina Hvang, kaže da taj pristup neće pokolebati severnokorejske lidere.

"To jedino funkcioniše ako režim posmatra integraciju u medjunarodnu zajednicu kao pozitivni cilj. Problem je što Severna Koreja nikada nije želela da se pridruži medjunarodnoj zajednici.”

Severnu Koreju neće odvratiti čak ni pretnje sankcijama od strane Kine, koja je njen glavni izvor hrane i goriva, smatra Hvang.

"To znači da će, zapravo, Pjongjang odgovoriti na blef Kine.”

U vreme unutrašnje nestabilnosti u Kini i usporavanja njene ekonomije, Peking severnokorejske testove doživljava kao destabilizujući faktor – kaže profesor Đin Kanrong sa kineskog Univerziteta Renmin.

"Kinesko rukovodstvo ima previše problema, ne žele da imaju i probleme u inostranstvu.”

Stručnjaci kažu da će severnokorejski test dodatno otežati zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, budući da dve zemlje dele tehnologiju.
XS
SM
MD
LG