Linkovi

Senatski odbor u utorak o članstvu CG u NATO


Spoljnopolitički odbor američkog Senata razmotriće Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u na radnoj sjednici u utorak 6. decembra, potvrđeno je Glasu Amerike u odboru.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora trebalo bi da odobre rezoluciju kojom se daje pristanak na ratifikaciju protokola, koja bi zatim trebalo da bude proslijeđena punom sastavu Senata na glasanje.

Prilikom poslednje runde proširenja, pristupanje Albanije i Hrvatske Alijansi, Senat je odobrio aklamacijom, nedugo nakon što mu je Spoljnopolitički odbor proslijedio rezoluciju.

Vodeći demokratski član u odboru, Ben Kardin, rekao je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike da se nada će Senat uskoro da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Slično je poručila i demokratska senatorka Džin Šahin, takođe članica odbora.

Kardin je ocijenio da je Crna Gora ispunila sve uslove, te da je dalje jačanje Alijanse u interesu američke nacionalne bezbjednosti.

Američki predsjednik Barak Obama je krajem juna uputio Senatu zahtjev da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol, čijom se ratifikacijom Crnoj Gori omogućava da formalizuje članstvo u Alijansi, Sjedinjene Države i NATO saveznici potpisali su u Briselu 19. maja 2016.

XS
SM
MD
LG