Linkovi

SAD: Savezne države i gradovi podržali Pariski sporazum


Bela kuća je u ponedeljak ponovo potvrdila da je posvećena povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, navodeći da on predstavlja ozbiljnu prepreku za SAD. Međutim, na nivou saveznih država i gradova, američki zvaničnici tvrde da vrše snažan pritisak da se smanji oslobađanje štetnih gasova i promovišu čisti izvori energije.

Bela kuća je potvrdila da se SAD povlače iz Pariskog klimatskog sporazuma – što je odluka, koju je predsednik Tramp objavio još u junu.

“Pariski klimatski sporazum je jednostavno najnoviji primer da Vašington potpisuje dokument koji stavlja SAD u podređen položaj, a donosi korist drugim zemljama. On ostavlja američkim radnicima, koje volim, i poreskim obveznicima, da pokriju troškove izgubljenih radnih mesta, nižih plata, zatvorenih fabrika i znatno smanjene ekonomske proizvodnje”.

Međutim, na sastanku na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, lideri američkih saveznih država I velikih gradova zastupali su drugačiji stav.

“Od infrastrukture, preko finansiranja do nabavki, mogućnosti su beskrajne. One obuhvataju uvođenje električnih autobusa, kao što smo imali prilike da vidimo u Bonu, gradu u Nemačkoj, koji je bio domaćin samita o klimatskim promenama, ali i poboljšanje energetske efikasnosti zgrada korišćenjem održivog materijala, kao što je to slučaj u mnogim gradovima u Indiji“, saopštila je Patrisija Espinosa iz Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Guverner Kalifornije Džeri Braun rekao je da gradovi i savezne države i bez pomoći adminsitracije predsednika Trampa mogu da naprave značajnu razliku kada je reč o sprečavanju klimatskih promena.

„Zbog toga što naš sistem podele vlasti ima toliko drugih centara moći u poslovnom svetu, saveznim državama, tu je uticaj drugih zemalja, zato administracija neće biti uspešna u smeru u kojem je krenula”.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio predložio je dramatične rezove u emisiji štetnih gasova, tako što će primorati stanodavce da unaprede energetske sisteme u starim zgradama. Kada ta odluka bude sprovedena, De Blasio tvrdi da će se smanjenje emisija štetnih gasova biti jednako uklanjanju skoro milion vozila sa drumova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG