Linkovi

SAD i S. Arabija traže prekid vatre u Jemenu


Američki državni sekretar Džon Keri i saudijski šef diplomatije Adel al-Džubeir dolaze na zajedničku pres konferenciju u vazdušnoj bazi Rijad u Saudijskoj Arabiji, 7. maja 2015.

Američki i saudijski zvaničnici dogovorili su se da će zajednički raditi na proglašenju humanitarnog prekida vatre u Jemenu, gde su hiljade ljudi primorane da pobegnu iz zemlje zbog pobune šiitskih Hutija.

Na konferenciji za novinare u Rijadu, državni sekretar Džon Keri i njegov saudijski kolega, ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir, izjavili su da su u toku napori da se izdejstvuje petodnevni prekid vatre u Jemenu, kako bi se dostavila humanitarna pomoć. Oni su dodali da bi prekid vatre mogao da se obnovi, u zavisnosti od uslova na terenu.

Šef saudijske diplomatije izjavio je da njegova vlada još nije imala kontakte sa Hutijima, za koje se veruje da imaju podršku Irana, i da ne zna da li će oni prihvatiti predlog o prekidu vatre. On je dodao da će narednih dana biti saopšteni novi detalji o predloženoj “humanitarnoj pauzi” koja bi se odnosila na ceo Jemen. Adel al-Džubeir je izjavio da se nada da je Hutijima dovoljno stalo do jemenskog naroda da podrže taj plan.

Ranije ove nedelje, ambasador Jemena u UN poslao je pismo Savetu bezbednosti pozivajući medjunarodnu zajednicu da “brzo interveniše” slanjem kopnenih trupa u Jemen. Na pitanje da prokomentariše taj zahtev, Keri je rekao da ni SAD ni Saudijska Arabija nisu pominjale slanje kopnenih trupa.

Keri se ranije danas odvojeno sastao sa saudijskim kraljem Salmanom i predsednikom Jemena u egzilu, Abdu Rabu Mansurom Hadijem, koji je pobegao u Saudijsku Arabiju radi sopstvene bezbednosti.

XS
SM
MD
LG