Linkovi

Nespremnost za borbu protiv sajber napada


Praktično nepostojeća kategorija pre dve decenije, sajberzločin ubrzano postaje jedan od najvažnijih zločinačkih poslova u svetu.

Godišnja šteta od te vrste krivičnih dela - od malicioznog softvera do krađe podataka - procenjuje se na oko sto milijardi dolara. Akcija da se tome stane na put postaje sve hitnija. Rasprava o tome šta uraditi nije završena.

Bez obzira ko ste i gde živite, ako imate kompjuter vi ste potencijalna meta sajber kriminalaca. A taj rizik nije samo pojedinačan. Ranije ovog meseca, tužilac Istočnog distrikta Njujorka Loreta Linč, podigla je optužnicu protiv osam lica zbog pokušaja da od stranih banaka ukradu 45 miliona dolara.

Bila je to pljačka banke za 21. vek, putem interneta, na drugoj strani sveta. Umesto pištolja i maski lopovi su koristili laptopove i maliciozni softver”, kaže Loreta Linč.

Alan Edvards, predsednik konsultantske firme za bezbednost interneta Whitehorse Technology Solutions, kaže da taj slučaj i nedavno otkriće upada kineskih hakera u američke sisteme raketne odbrane, podvlače to da sajber kriminalci postaju sve veštiji.

Od 14-godišnjih genijalaca koji su iz dosade obarali sisteme to se pretvorilo u organizovani zločin, često pod kontrolom vlada”, kaže Edvards.

Edvardsova kompanija specijalizovana je za motrenje i bezbednost saobraćaja na internetu. On kaže da mnogi ne žele da plaćaju za te usluge sve dok ne shvate da uspešan napad košta daleko više.

“Na nesreću to je kao auto osiguranje. Mrzite što ga plaćate - sve dok ne doživite nesreću”, kaže Edvards.

Poboljšanje bezbednosti mreža je važno, ali je samo polovina rešenja, kaže profesor kriminologije na Univerzitetu države Merilend, Dejvid Maimon.

U kompjuterskoj nauci i nastojanjima da rešimo taj problem, za sada se usredsređujemo na mreže i kompjutere. To je kao da neki kriminolog pokušava da reši zašto je neko počinio zločin, fokusiranjem na pištolj ili na vrata”, kaže Maimon.

Jedan od njegovih kontroverznih zaključaka je korelacija između broja stranih studenata logovanih na univerzitetskoj mreži i učestalosti i porekla sajber napada.

“Pronašli smo da povećanje broja stranih studenata iz određenih zemalja povećava verovatnoću napada iz tih zemalja na univerzitetsku mrežu za oko 40 odsto”, kaže profesor Maimon.

Maimon kaže da su potrebna dodatna istraživanja ali da bi jedno od objašnjenja moglo da bude to što strani studenti obilaze sumnjive sajtove u svojim zemljama, dajući hakerima putokaz za napade. On se nada da će njegova istraživanja ukazati na motivacije tih napada i na to kakva vrsta ponašanja žrtve može da omogući ili pak obeshrabri napadače.
XS
SM
MD
LG