Linkovi

SAD sa evropskim saveznicima o zameni za nuklearni sporazum sa Iranom


Arhiva - Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, razgovara sa novinarima u Beču, 7. jular 2015.
Arhiva - Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, razgovara sa novinarima u Beču, 7. jular 2015.

Sjedinjene Države i evropske sile pregovaraju o mogućem "zamenskom" sporazumu za nuklearni pakt sa Iranom, koji bi se bavio iranskim razvojem balističkih raketa u bliskoistočnom konfliktu, rekao je američki diplomata.

Američki izaslanik Brajan Huk rekao je da je sa saveznicima imao "vrlo dobre" razgovore o "zamenskom" sporazumu u Beču u petak, javlja Rojters. Britanija, Francuska i Nemačka predložili su nove sankcije Evropske unije protiv Irana zbog njegovog razvoja balističkih raketa i uloge u sirijskom ratu.

Huk je rekao da predsednik SAD Donald Tramp želi da postigne propratni sporazum sa tri evropske zemlje potpisnice nuklearnog pakta sa Iranom iz 2015, po pitanju raketnog programa i iranske intervencije u konfliktima u Siriji i Jemenu.

Tramp takođe želi dodatni dogovor kako bi ispravio ono što zove "katastrofalnim manama" nuklearnog sporazuma, posebno po pitanju limita na inspekcije posmatrača UN u potencijalnin iranskim nuklearnim postrojenjima i predviđeni rok trajanja nekih ključnih ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti, poput obogaćivanja uranijuma nakon što istekne 10 godina trajanja sporazuma.

"Dobra diskusija"

"Da bi Sjedinjene Države ostale u sporazumu, SAD i Evropa moraju postići dogovor koji bi se ticao okončanja pakta, ispekcija i dalekometnih balističkih raketa", rekao je Huk.

Huk kaže da se vodi vrlo dobra diskusija.

"Postoji puno stvari oko kojih se slažemo, a kada se ne slažemo radimo kako bismo premostili razlike".

Huk kaže da je Tramp tražio od pregovarača da izađu sa sporazumom do 12. maja, kada bi predsednik trebalo da odluči da još jednom prodži olakšice na sakcije protiv Irana u sklopu nuklearnog pakta, a u zamenu za kontrolu iranskih nuklearnih aktivnosti.

Huk je reko da je cilj SAD pritisak na Teheran zbog učešča u regionalnim konfliktima kako bi se "dovelo do promene u ponašanju iranskog režima".

Iran se protivi promenama

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova, Abas Arakči, koji je prisustvovao odvojenom sastanku potpisnika nukelarnog pakta u Beču 16. marta, kaže da se Teheran snažno protivi promenama koje traži Tramp.

"Jasno smo stavili do znanja da su u našim očima, blokade i konstantni ultimatumi sa strane SAD jasno kršenje sporazuma", rekao je.

Arakči je rekao da Iran neće pristati da ponovo pregovara o nuklearnim odredbama pakta, ali je napomenuo da bi Teheran možda bio voljan da raspravlja o raketama i regionalnim konfliktima ukoliko proceni da se nuklearni pakt u potpunosti ispunjava.

Ruski diplomata na sastanku u Beču u petak, koji je formalno zvan Zajednički sveobuhvatan plan akcije, kaže da nije potreban nikakav dodatni sporazum, ali da Moskva neće da se protivi ukoliko SAD i evropske sile postignu sporazum koji nema uticaj na pakt iz 2015.

"Ono kako ja vidim, zapadne zemlje su alarmirane zbog iranskog raketnog programa i traže način da ga umetnu u okvir za koji bi smatrali da je održiv", citirala je ruskog izaslanika Mikaila Ujanova ruska državna novinska agencija TASS.

"Ukoliko sve umešane strane iznenada izraze želju da naprave nekakve dodatne sporazume, koji ne bi odmah bili povezani sa planom akcije i koji ne bi bili štetni po njega, to bi bilo pitanje njihove političke volje i spremnosti. Ali i dalje mislim da nema potrebe za bilo kakvim dodatnim sporazumom danas", rekao je.

Udovoljavanje Trampu

Evropske sile pregovaraju sa Vašingtonom o mogućnom dodatnom sporazumu u sklopu napora da se uzme u razmatranje zabrinutost koju je izneo Tramp i da se on spreči da sprovede svoje pretnje o povlačenju iz nuklearnog pakta.

U međuvremenu, Rojters je u petak javio da nove sankcije EU, koje su uvele Britanija, Nemačka i Francuska, takođe za cilj imaju udovoljavanje Trampovim zahtevima i da ga zadrže "predanim" nuklearnom sporazumu.

Rojters, citirajući dvoje ljudi koji su upoznati sa temom, kaže da je dokument koji podvlači predlog poslat u glavne gradove EU u petak, kako bi se odmerio nivo podrške novim sankcijama. Prema pravilima EU, svih 28 zemalja mora se složiti sa bilo kakvim sankcijama.

U domumentu se kaže da bi nove sankcije trebalo da cilaju pojedince i organizacije koje su u vezi sa programom Teherana za razvoja balističkih raketa i sa ulogom u podršci sirijskoj vladi u sedmogodišnjem građanskom ratu sa sunitskim pobunjenicima.

Rojters javlja da se u dokumentu kaže da su Britanija, Francuska i Nemačka umešane u "intenzivne razgovore" sa Trampovom administracijom "kako bi se postigao jasana i trajna reafirmacija američke podrške (nuklearnom) sporazumu nakon 12. maja".

Dokument sugeriše da će nove sankcije "pogoditi milicije i komandante" i da se grade na postojećim sankcijama bloka koje su u vezi sa Sirijom i koje uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje sredstava i zabranu poslovanja sa javnim ili privatnim kompanijama.

Ovaj tekst sadži materijal Rojtersa, AFP-a, AP-a i DPA.

XS
SM
MD
LG