Linkovi

SAD i Rusija o izazovima primirja u Siriji


Alepo, Sirija.
Alepo, Sirija.

SAD i Rusija navode da su njihovi kombinovani napori da se smiri nasilje u Siriji rezultirali značajnim smanjenjem sukoba u nekim područjima, ali još ima mnogo izazova.

U zajedničkom saopštenju, dve zemlje su izjavile da su sukobi sirijskog režima i pobunjenika značajno smanjeni u severnoj Latakiji i istočnoj Guti, dve oblasti koje su deo lokalizovanog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije krajem aprila.

“Medjutim, takodje smo svesni teškoća u vezi sa prestankom neprijateljstava u nekoliko oblasti u zemlji, posebno u novijem periodu” – saopštile su SAD i Rusija.

Primirje koje je stupilo na snagu u februaru u Siriji dalo je mešovite rezultate. Jedno od najproblematičnijih područja je grad Alepo, gde je gotovo 300 ljudi stradalo u neredima proteklih nedelja.

Jedan američki zvaničnik izjavio je da su SAD i Rusija predane produžetku lokalizovanog primirja u Alepu, koje treba da istakne kasnije danas.

Zajedničko saopštenje SAD i Rusije je objavljeno u trenutku dok se američki državni sekretar Džon Keri u Parizu sastao sa francuskim šefom diploomatije Žan-Markom Ejroom kako bi razgovarali o nizu pitanja uključujući i mirovni proces u Siriji.

XS
SM
MD
LG