Linkovi

Otvoreni razgovori SAD i Rusije


Ruski ministri odbrane i inostranih poslova, Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel tokom susreta u Vašingtonu
Ruski ministri odbrane i inostranih poslova, Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel tokom susreta u Vašingtonu

Američki zvaničnici saopštili su da je atmosfera na sastanku u američkoj prestonici bila pozitivna i konstruktivna.

Američki državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel razgovarali su juče sa svojim ruskim kolegama, šefom diplomatije Sergejom Lavrovim i ministrom odbrane Sergejom Šojguom, kako bi pokušali da poprave pogoršane odnose dvije zemlje.

Američki zvaničnici saopštili su da je atmosfera na sastanku u Stejt departmentu bila pozitivna i konstruktivna. Državni sekretar je, međutim, uoči početka razgovora otvoreno govorio o zategnutim odnosima Vašingtona i Moskve, naglašavajući da ih karakterišu i zajednički interesi i povremeni sukobi.

Zvaničnici prenose da je Keri tokom susreta takođe izrazio razočaranje odlukom ruskih vlasti da odobre azil američkom bjeguncu Edvardu Snoudenu, koji je u Sjedinjenim Državama optužen za špijunažu.

Ruski zvaničnici su pak izrazili nezadovoljstvo zbog odluke predsjednika Baraka Obame da otkaže samit sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je trebalo da bude održan narednog mjeseca u Moskvi. Sergej Lavrov je međutim poručio da neće biti povratka na period Hladnog rata, uprkos zategnutim odnosima.

Predsjednik Obama je na jučerašnjoj konferenciji za novinare demantovao da ima loše odnose sa Putinom, ali je dodao da ruski predsjednik ponekada može da podsjeti na dječaka koji se dosađuje u poslednjim klupama u učionici. Takođe je istakao da Rusija nije postigla napredak u pogledu niza pitanja, što bi Sjedinjene Države željele da vide.
XS
SM
MD
LG