Linkovi

Američko-ruski razgovori u Vašingtonu


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri na početku susreta u Vašingtonu
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri na početku susreta u Vašingtonu

Sastanak se održava u vreme pogoršanih odnosa dve zemlje, dva dana pošto je predsednik Obama otkazao susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom

Sjedinjene Države i Rusija održali su danas u Vašingtonu sastanak na visokom nivou kako bi pokušali da poboljšaju odnose koji su znatno pogoršani zbog niza pitanja, među kojima su protivraketna odbrana, kriza u Siriji i slučaj bivšeg analitičara Nacionalne bezbjednosne agencije Edvarda Snoudena. Državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel razgovarali su u američkoj prijestonici sa ruskim kolegama, Sergejom Lavrovim i Sergejom Šojguom, dva dana nakon što je predsjednik Barak Obama otkazao planirani susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Američki i ruski zvaničnici poručili su u američkoj prijestonici da će sarađivati na pitanjima od zajedničkog interesa, uprkos sve većem nezadovoljstvu dvije strane zbog dubokih razlika u pogledu rješavanju brojnih pitanja. Na početku sastanka na visokom nivou, državni sekretar Džon Keri priznao je da odnose dvije zemlje komplikuju, kako se izrazio, povremeni sukobi i izazovi.

„Ja i Sergej Lavrov smo nekada igrali hokej i obojica znamo da diplomatija, poput hokeja, može nekada da dovede do sudara. Tako da smo veoma iskreni kada je riječ o pitanjima u pogledu kojih smo saglasni, ali i onih gdje postoji neslaganje. Nije tajna da se suočavamo sa izazovima i očigledno je da slučaj Edvarda Snoudena nije jedini. Danas ćemo sigurno razgovarati o tim razlikama u stavovima, ali je ovaj sastanak i dalje važniji od sukoba i perioda neslaganja.“

Ruski šef diplomatije takođe je priznao da su odnosi pogoršani, ali je pozvao obje strane da se ponašaju zrelo.

Pred nama je pun raspored i naravno teme u pogledu kojih se ne slažemo. Nastavićemo da razgovaramo o njima na smiren način.“

Sastanak u Državnom sekretarijatu, kojem su prisustvovali i sekretar za odbranu Čak Hejgel i njegov ruski kolega Sergej Šojgu, održan je dva dana nakon što je predsjednik Barak Obama otkazao planirani samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom narednog mjeseca u Moskvi.

Sjedinjene Države naročito je razljutila odluka Rusije da odobri azil bivšem analitičaru Nacionalne bezbjednosne agencije Edvardu Snoudenu, koji je optužen za špijunažu. Vašington i Moskva podržavaju i suprotne strane u građanskom ratu u Siriji.

„Sirija je naravno jedna od najvažnijih tema razgovora. U pogledu tog pitanja, imamo isti cilj kao i Sjedinjene Države, a to je da se pokrene politički proces, počevši sa takozvanom Ženeva dva konferencijom. Glavna uloga te konferencije da je da ispuni zadatke koje su postavili svi lideri na sastanku G8, kada su pozvali vladu i opoziciju da udruže snage u borbi protiv terorizma i da istjeraju teroriste iz Sirije“, naglasio je Lavrov.

„Naši interesi su uglavnom zajednički. Svijet je složen i zapaljiv i nije lako naći rješenja u ovom ključnom trenutku. Treba naći dodirne tačke, gdje možemo da postavimo osnove za postizanje napretka u pogleda rješavanja tih velikih izazova“, poručio je američki sekretar za odbranu.

Među pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje su i američki plan za protivraketnu odbranu u Evropi, te stanje ljudskih i građanskih prava u Rusiji.
XS
SM
MD
LG