Linkovi

Dogovor SAD i Rusije o primirju u Siriji


Homs, Sirija

Vašington i Moskva su predložili da primirje, koje se ne bi odnosilo na terorističke grupe poput Islamske države, stupi na snagu u subotu 27. februara

SAD i Rusija postigli su saglasnost o planovima za okončanje neprijateljstava u Siriji, što bi moglo da otvori put za slanje veće humanitarne pomoći opkoljenim gradovima i nastavak razgovora o političkoj tranziciji.

Vašington i Moskva su u zajedničkom saopštenju predložili da primirje stupi na snagu 27. februara. Prekid vatre bi se odnosio na sve strane u sukobu, osim na terorističke grupe poput Islamske države i ogranka Al Kaide, Džabhat al-Nusre.

Takođe je najavljeno da će biti uspostavljenja linija komunikacije da bi se održalo primirje, te da će, ako to bude potrebno, biti formirana radna grupa za razmenu informacija.

Bela kuća je navela da su predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Vlaidmir Putin telefonom razgovarali o sporazumu.

“Narednih dana, radićemo na tome da dobijemo obećanje ključnih strana da će poštovate uslove ovog primirja", rekao je američki državni sekretar Džon Keri uz ocenu da je ovo obećavajući trenutak, ali da će primena prekida vatre zavisiti od budućih poteza.

Najava mogućeg primirja usledila je dan nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za niz napada u Damasku i Homsu, u kojima je poginulo više od 100 osoba.

Portparol Stejt departmenta, Mark Toner, je ranije danas osudio napade, ističući da je za uništavanje te terorističke organizacije potreban jedinstven, globalni napor. Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je posle terorističkih napada potrebna adekvatna reakcije međunarodne zajednice.

U međuvremenu, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban ki Muna pozdravio je sporazum Rusije i Sjedinjenih Država o primirju i pozvao sve strane da ga poštuju.

XS
SM
MD
LG