Linkovi

Rusija: Odluka SAD da isporuči oružje Ukrajini vodi ka novom krvoproliću


Ukrajinski vojnik u Donjecku (arhivska forotgafija)

SAD će Ukrajini obezbediti smrtonosno oružje kako bi se izborila sa separatistima koje podržava Rusija na istoku zemlje, saopštio je Stejt dipartment. Ukrajinski predsednik zahvalio je Americi zbog te odluke, dok su ruske diplomate upozorile da ta odluka može da vodi samo ka novom krvoproliću.

"SAD jasno guraju Ukrajinu u novo krvoproliće", rekao je zamenik ruskog minsitra spoljnih poslova Sergej Riabkov i istakao da "američko oružje može da uzrokuje nove žrtve".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zahvalan predsedniku Donaldu Trampu za "vođstvo" i to što je insistirao da se oružje koristi samo u odbrambene svrhe.

"Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika ne služi za napad, već bolju odbranu od agresora, zaštitu vojnika i civila i samoodbranu. Takođe predstavlja transatlantsku vakcinu za virus ruske agresije"

U izjavi američkog državnog sekretarijata se navodi da je “pomoć Amerike Ukrajini isključivo u svrhu jačanja odbrambenih snaga, odbrane suvereniteta I teritorijalnog integriteta”.

Televizija ABC njuz objavila je, pre saopštenja iz Stejt dipartmenta, da je oružje koje Amerika prodaje Ukrajini vredno 47 miliona dolara I da uključuje prodaju 210 protivtenkovskih raketa I 35 bacača. Stejt dipartment nije potvrdio ove navode.

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je na poboljšanje odnosa sa Moskvom, ali bi dogovor SAD i Ukrajine to mogao da ugrozi. Državni sekretar SAD Reks Tilerson je upozorio Rusiju da je njen angažman u Ukrajini ozbiljna prepreka otopljavanju odnosa dve zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG