Linkovi

Šef NSA brani program agencije


General Kit Aleksander, šef Nacionalne obaveštajne agencije
General Kit Aleksander, šef Nacionalne obaveštajne agencije

General-pukovnik Kit Aleksander objasnio je vladine metode tokom govora u Las Vegasu, pred početak konferencije stručnjaka za kompjutersku bezbednost.

Nekoliko sati pošto je Obamina administracija skinula oznaku „strogo poverljivo“ sa naloga, koji su joj omogućili da se upusti u obimni program nadzora telefonskih komunikacija i upotrebe interneta miliona Amerikanaca, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) branio je program koji je sprovodila ta agencija.

General-pukovnik Kit Aleksander objasnio je vladine metode tokom govora u Las Vegasu, pred početak konferencije stručnjaka za kompjutersku bezbednost. On je prisutnima rekao da NSA nije špijunirala sve Amerikance redom.

"Kongres je u poslednje četiri godine analizirao ovaj program, tačnije senatski Odbor za obaveštajnu delatnost, i tokom tog četvorogodišnjeg perioda, nije našao namerna kršenja ili nameru kršenja zakona u okviru ovog programa. Još preciznije, nisu otkrili da je iko ikada izašao iz okvira onoga što nam je rečeno da radimo. To je činjenica. Ono što čujete i vidite i što ljudi kažu jeste 'Ali mogli su'. Činjenica je da 'nisu'“.

Generalu su povremeno dobacivali tokom govora, a najmanje jedan od prisutnih optužio ga je da je lagao Kongres o aktivnostima NSA. On je pozvao publiku da igra konstruktivnu ulogu i pomogne zemlji da pronađe pravu ravnotežu između nacionalne bezbednosti i zaštite građanskih sloboda.

Britanski list „Gardijan“ koji je prošlog meseca objavio podatke o ovom tajnom programu, juče je preneo detalje još jednog skrivenog programa, kohji je obelodanio Edvard Snouden, pod nazivom „Xkeyscore“. Dnevnik je objavio da se američka agencija hvalila da je „Xkeyscore“ njen "sistem sa najvećim dometom, i da su analitičari u mogućnosti da nadgledaju onlajn internet 'četove' i istoriju pregledavanja veb stranica miliona korisnika interneta.
XS
SM
MD
LG