Linkovi

Nemačka i Brazil pripremaju rezoluciju


Konsultacije u UN-u usledile su nakon objavljivanja niza izveštaja u kojima se tvrdi da su Sjedinjene Države špijunirale strane lidere i druge zvaničnike

Njemačka i Brazil pripremaju rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom bi se garantovala privatnost u elektronskim komunikacijama.

Njemačke i brazilske diplomate su sa kolegama iz Evrope i Južne Amerike juče razgovarale o rezoluciji, u kojoj bi se tražilo da Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima obuhvati i aktivnosti na internetu, ali se ne bi pominjale Sjedinjene Države. Neobavezujuća rezolucija ipak bi bila posmatrana kao još jedan vid osude američkih metoda prisluškivanja.

Konsultacije u Ujedinjenim nacijama uslijedile su nakon objavljivanja niza izvještaja u kojima se navodi da su Sjedinjene Države špijunirale strane lidere i druge zvaničnike, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među američkim saveznicima.

Na meti oštrih kritika našla se Agencija za nacionalnu bezbjednost, čije su tajne operacije za nadzor elektronskih komunikacija razotkrivene u medijima zahvaljujući informacijama koje im je dostavio bivši obavještajni kontraktor Edvard Snouden.

Bivši zamjenik direktora Centralne obavještajne agencija Majkl Morel kazao je u intervjuu televiziji CBS da Snoudenovi potezi predstavljaju najozbiljniju kompromitaciju povjerljivih informacija u istoriji američkih obavještajnih službi.

Morel tvrdi da je dokument, čije je objavljivanje imalo najopasnije posljedice, takozvani “Crni budžet”, u kojem se detaljno navodi gdje Amerika troši novac na obavještajne napore. Takođe je naglasio da je Snouden doveo Amerikance u opasnu situaciju zato što će teroristi prikupiti informacije iz objavljenih dokumenata i biti pažljiviji, a zemlja neće dobiti neophodne obajveštajne podatke.
XS
SM
MD
LG