Linkovi

NSA: Sprečene brojne zavere


Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Kit Aleksander (L)
Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Kit Aleksander (L)

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost rekao u Kongresu da su programi prisluškivanja razotkrili najmanje 50 terorističkih zavera od 11. septembra

Predsjednik Barak Obama ponovo je branio vladine tajne programe nadzora, ali i priznao da postoje rasprostranjena strahovanja da se tim mjerama krši pravo prosječnih Amerikanaca na privatnost. O spornim programima danas su na Kapitol hilu svjedočili šef Agencije za nacionalnu bezbjednost i zamenik državnog tužioca.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), Kit Aleksander, rekao je danas Kongresu da su američki programi prisluškivanja spriječili najmanje 50 potencijalnih terorističkih zavjera od 11. septembra

“Ti programi, zajedno sa ostalim obavještajnim podacima, zaštitili su Sjedinjene Države i naše saveznike od terorističkih prijetnji širom svijeta.”

Čovjek koji je medijima otkrio detalje kontroverznih programa agencije, u međuvremenu je razotkrio nove tajne informacije. Edvard Snouden je dnevnom listu “Gardijan” dao dokumenta koja pokazuju kako je britanska vlada špijunirala diplomatske predstavnike iz svih zemalja na sastanku svjetskih lidera 2009.

Takođe je ustvrdio da su Sjedinjene Države prisluškivale pozive ruskog predsjednika. U intervjuu za televizijsku mrežu PBS, predsjednik Obama govorio je o vladinoj istrazi protiv bivšeg službenika CIA.

“Slučaj je proslijeđen Sekretarijatu za pravosuđe radi krivične istrage.”

Obama je naglasio da Agencija za nacionalnu bezbjednost nadzire telefonske pozive i komunikaciju na internetu u zakonskim okvirima.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da Agencija, ako ste američki državljanin, ne može da prisluškuje vaše telefonske pozive ili nadzire i-mejl...osim ako, a to obično radi FBI, ne pribavi sudski nalog.”

Svijet pak i dalje reaguje na aferu prisluškivanja. Peking sada traži od Vašingtona objašenjenje u pogledu informacije da su Sjedinjene Države vršile hakerske napade u azijskim zemljama, među kojima je i Kina. To otkriće moglo bi da dodatno oteža Snoudenov položaj.

“Biće označen kao kineski špijun ukoliko Kini otkrije detalje američkih obavještajnih operacija koje su vođene protiv kineskih mreža”, smatra ekspert za bezbjednost Ričard Klark.

Edvard Snouden međutim najavljuje da neće odustati od objavljivanja povjerljivih informacija. U onlajn intervjuu za britanski “Gardijan”, poručio je da američka vlada neće moći sve da zataška tako što će ga zatvoriti ili ubiti.

Snoudenov otac u međuvremenu je apelovao na sina da dođe kući i da ne počini "izdaju". “Nadam se, molim se i tražim od tebe da ne odaš tajne zbog kojih bi mogao da budeš optužen za izdaju", rekao je Lon Snouden za Foks njuz.
XS
SM
MD
LG