Linkovi

Dogovor internet kompanija i vlade


Nekoliko internet kompanija postiglo je sporazum sa američkom vladom o objavljivanju ograničenih informacija o primljenim zahtjevima za nadzor

Fejsbuk je u blogu naveo da je u drugoj polovini prošle godine primio od 9 do 10 hiljada zahtjeva za pružanje podataka o korisnicima, koji obuhvataju od 18 do 19 hiljada naloga.

Majkrosoft je saoštio da je u istom periodu primio od 6 do 7 hiljada zahtjeva, koji su se odnosili na od 31 do 32 hiljade naloga. Iznesene cifre obuhvataju zahtjeve državnih i lokalnih vlasti, kao i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Kompanije, među kojima su i Epl, Gugl i Jahu, demantovale su tvrdnje da je agencija imala direktan pristup njihovim serverima.

One vrše pritisak na Obaminu administraciju da dodatno ublaži pravne zabrane koje ih sprečavaju da objave informacije o vladinim naredbama za nadzor.

Na taj način pokušavaju da se distanciraju od programa za prisluškivanje čiji detalji su prošle nedelje objavljeni u javnosti. Američke vlasti tvrde da je program pod nazivom “Prizma” pomogao u sprečavanju terorističkih napada.
XS
SM
MD
LG