Linkovi

SAD: Bolnica bombardovana greškom


General Džon Kembel, komandant američke vojske u Avganistanu, svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage.
General Džon Kembel, komandant američke vojske u Avganistanu, svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage.

Američki vojni komandant u Avganistanu, general Džon Kempbel, izjavio je na pretresu u Kongresu da američka vojska snosi krivicu pošto je, tokom bombardovanja Kunduza u subotu, greškom gadjala bolnicu u tom gradu pri čemu su poginule 22 osobe.

Kembel je pred senatskim odborom za oružane snage izjavio da su avganistanske snage zatražile da se izvrši napad na bolnicu kojom je upravljala humanitarna organizacija Lekari bez granica, pošto su Talibani pucali iz te zgrade. Medjutim, on je rekao da su SAD sprovele polučasovni napad nakon što su razmotrile taj zahtev.

“Odluka da se izvrši vazdušni napad je doneta unutar američkog lanca komande. Bolnica je pogodjena greškom, nikada ne bismo namerno gadjali zaštićenu medicinsku ustanovu”, naglasio je Kembel. On je odbio da navede više detalja o tom incidentu dok se američka i avganistanska istraga nastavlja.

Lekari bez granica (MSF) osudili su napad u kojem je poginulo 12 članova njihovog osoblja i 10 pacijenata kao “grubo” krešnje medjunarodnog humanitarnog prava. Predsednica MSF, Džoen Liu, izjavila je da taj incident ne može da se olako shvati kao obična greška ili posledica rata. Ona je rekla da saradnja avganistanskih i američkih snaga implicira da su “odlučili da sravne sa zemljom potpuno funkcionalnu bolnicu što se svodi na priznanje ratnog zločina". Lekari bez granica su zatražili nezavisnu istragu napada.

U medjuvremenu, u Kunduzu su danas izbile nove borbe uprkos vladinim tvrdnjama da je avganistanska vojska uspela da povrati kontrolu nad tim gradom od Talibana. Avganistanske snage bezbednosti i pobunjenici sukobili su se na centralnom trgu pokrajinske prestonice.

XS
SM
MD
LG