Linkovi

Praznik u senci vremenskih nepogoda


Poplave u Teksasu
Poplave u Teksasu

Milioni Amerikanaca nemaju mnogo razloga za slavlje tokom ovogodišnjeg praznika Dana sećanja zbog nevremena koje je zahvatilo centralni dio zemlje

Praznik Dan sjećanja u Sjedinjenim Državama, koji se smatra nezvaničnim početkom ljetnje sezone, ove godine obilježavaju vremenske nepogode, od Teksasa do Ajove i Južne Dakote. Centralni dio zemlje suočava sa sa poplavama, dok je u pojedinim mjestima pao i snijeg. Na srednjem zapadu očekuje se još veće nevrijeme, uz mogućnost novih tornada, grada i snažnih vjetrova.

Milioni Amerikanaca nemaju mnogo razloga za slavlje tokom ovogodišnjih praznika. Srednjem zapadu prijeti veliko nevrijeme, koje je već prouzrokovalo ogromne probleme od Ajove do Teksasa. U poplavama u južnom dijelu Teksasa poginule su tri osobe.

“Ovo je nečuveno. Nikada nisam ovo iskusila”, kaže jedan od stanovnika.

Spasilačke ekipe pronašle su tijelo sedamnaestogodišnjaka koji se udavio u nabujalim vodama. Lokalne vlasti primile su 250 poziva za pomoć. U jednom susjedstvu, čamcima su spašena 54 stanovnika. Gradonačelnik San Antonija upozorio je građane da se klone puteva zbog opasnih uslova. U Demojnu, u Ajovi, volonteri su proveli praznike postavljajući vreće sa pijeskom. Zbog kiše, lokalna rijeka izlila se iz korita.

"Situacija nikada nije bila ovako loša. Polja kukuruza, park, sve je pod vodom.”

I dok se srednji zapad suočava sa obilnim kišama, na sjeveroistoku je čak pao snijeg. Planinu Vajtfejs u Njujorku prekrilo je skoro metar snijega. Pojedini djelovi zemlje u međuvremenu se oporavljaju od snažnog nevremena prošlog vikenda.

U Oklahomi je juče održana memorijalna služba za žrtve najsnažnijeg tornada u protekle dvije godine. U nevremenu su poginule 24 osobe, među kojima i sedmoro djece, dok je više od 370 povrijeđeno. Oko 13 hiljada domova je uništeno. Pogođeno područje obišao je i predsjednik Barak Obama, koji je obećao federalnu pomoć.

“Amerikanci svugdje se mole sa vama, misle na vas i žele da pomognu. Ovdje sam danas kako bih prenio poruku da niste sami i da ljudi stoje uz vas.”

Vremenske nepogode nisu pak pokvarile praznično raspoloženje u prijestonici, Vašingtonu. Veliki broj zvijezda nastupio je na koncertu na Nacionalnom molu kojim je odata počast Amerikancima i Amerikankama u vojnoj službi.
XS
SM
MD
LG