Linkovi

SAD pale prema globalnom antikorupcijskom indeksu


Predsednik SAD viđen kroz providan teleprompter, dok govori tokom objave povodom raketne odbrane, u Pentagonu u Arlingtonu, Virdžinija, SAD, 17. januara 2019.
Predsednik SAD viđen kroz providan teleprompter, dok govori tokom objave povodom raketne odbrane, u Pentagonu u Arlingtonu, Virdžinija, SAD, 17. januara 2019.

Globalni posmatrači borbe protiv korupcije saopštili su da su Sjedinjene Države pale za četiri mesta na listi džava koje se bore protiv korupcije i da po prvi put više nisu među 20 najboljih zemalja po tom pitanju.

Vršiteljka dužnosti predstavništa Transaprense internešenel za SAD, Zoe Rajter, nazvala je pad u indeksu percepcije korupcije u 2018. (CPI) znakom za uzbunu.

Ona je rekla da to dolazi u trenutku kada SAD doživljava "pretnje po svoj sistem provera i balansa" i "eroziju etičkih normi na najvišim nivoima vlasti".

"Ukoliko se ovaj trend nastavi, to bi ukazivalo na ozbiljan problem korupcije u zemlji koja je u toj temi globalno preuzimala vođstvo", rekla je Rajter.

Sjedinjene Države zabeležile su 71 poen u indeksu percepcije, nakon prošlogodišnjih 75.

"U mišljenjima eksperata koje beleži CPI, deli se duboka zabrinutost zbog korupcije u vladi, što je zabeleženo u Americi u sklopi našeg istraživanja 2017. I eksperti, i javnost, veruju da će se situacija pogoršati", rekla je Rajter.

Transparensi internešenal koristi nekoliko kriterijuma za merenje koliko se zemlje dobro bore protiv korupcije, uključujući i kontrolu i balans političke moći, kontrolu konflikta interesa i privatnog uticaja na vlast, kao i gušenje izbora.

U indeksu za 2018, 180 posmatrano je 180 zemalja. Danska i Novi Zeland su na vrhu list, dok su Somalija, Sirija i Južni Sudan na dnu.

XS
SM
MD
LG