Linkovi

"SAD ozbiljno razmatraju slanje oružja Ukrajini"


Ukrainian President, Petro Poroshenko, right, and U.S. Defense Secretary Jim Mattis shakes hands during a meeting in Kyiv, Ukraine, Aug. 24, 2017.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis sastao se u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima, kojima je prenio da Sjedinjene Države podržavaju Ukrajinu i njenu vojsku i da Vašington ne prihvata aneksiju Krima.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom rekao da Trampova administracija ozbiljno razmatra slanje oružja Ukrajini.

U poslednje dvije nedelje odobrili smo slanje opreme vrijedne 175 miliona dolara, uključujući i specijalizovanu opremu koja može da pomogne u odbrani zemlje. To je ukupno gotovo 750 miliona dolara pomoći poslednjih nekoliko godina. Znači, imate našu snažnu podršku. Želim i da naglasim da aktivno razmatramo pitanje odbrambenog oružja”.

Obamina administracija smatrala je da bi prodaja odbrambenog oružja Ukrajini nepotrebno isprovocirala Rusiju, dok Trampova ponovo razmatra prethodno odbačeni plan. Na pitanje da li bi Moskva to mogla da smatra prijetnjom, Matis je odgovorio: Odbrambeno oružje nije provokacija osim ako ste agresor”.

Ukrajinski predsjednik nije želio da govori o vremenskom okviru za eventualno dopremanje oružja, ali je istakao da bi ono “povećalo cenu”, ako bi Rusija odlučila da napadne ukrajinske trupe ili teritoriju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG