Linkovi

SAD osuđuju "agresivne akcije" Rusije u istočnoj Ukrajini


Nova ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, obraća se Savetu bezbednosti, 2. februara 2017. (AP Photo/Richard Drew)
Nova ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, obraća se Savetu bezbednosti, 2. februara 2017. (AP Photo/Richard Drew)

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama zauzela je u četvrtak čvrst stav protiv ruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, osuđujući „agresivne akcije“ Moskve i rekavši da će sankcije SAD, koje su u vezi sa Krimom, ostati na snazi.

“Moram osuditi agresivne akcije Rusije“, rekla je Niki Hejli Savetu bezbednosti UN nakon svog prvog javnog sastanka otkako je na predlog Donalda Trampa prošle nedelje imenovana za izaslanicu u UN.

„Mi želimo bolje odnose sa Rusijom“, rekla je Hejli. „Ipak, porazno stanje u istočnoj Ukrajini je takvo da zahteva jasnu i oštru osudu akcija Rusije“.

Hejli je rekla da će sankcije protiv Rusije, koje su uvele SAD zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, takođe ostati na snazi dok kontrola nad tom teritorijom ne bude vraćena Kijevu.

„Sjedinjene Države nastavljaju to da osuđuju i da pozivaju na trenutan prekid ruske okupacije Krima“, rekla je Hejli. „Krim je deo Ukrajine“, dodala je.

Tokom mesecima duge predizborne kampanje, Donald Tramp je izražavao divljenje prema ruskom lideru Vladimiru Putinu i postoje sumnje da se Rusija mešala u izbore u SAD sa ciljem nanošenja šete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton. To je navelo mnoge posmatrače spoljne politike da se pitaju da li će Trampova administracija zauzeti čvrst stav prema Moskvi. Komentari Hejlove čini se da navode na to da administracija nije spremna da sledi put unapređenja odnosa sa Moskvom po svaku cenu.

Ranije u utorak, Sekretarijat finansija SAD saopštio je da ublažava neke restrikcije uvedene na poslovne transakcije sa ruskom obaveštajnom službom (FSB), uprkost sankcijama koje je uveo bivši predsednik Barak Obama.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da taj potez ne znači da Sjedinjene Države ublažavaju sankcije Rusiji.

Borbe su eskalirale poslednjih dana u istočnoj Ukrajini između militantnih separatista koje podržava Rusija i bezbednosnih snaga Ukrajine. Hiljade civila ostalo je bez vode, električne energije i grejanja na temperaturama ispod nule, što je pogoršalo ionako lošu humanitarnu situaciju.

Članice Saveta bezbednosti pozvale su u utorak na trenutan prekid vatre, sprovođenje sporazuma iz Minska i nesmetan pristup posmatračima OEBS-a toj oblasti.

XS
SM
MD
LG