Linkovi

SAD osudile pogubljenje sirijskog blogera


Basel Kartabil

Sjedinjene Države osudile su sirijski režim zbog pogubljenja blogera i aktiviste Basela Kartabila Safadija. U saopštenju Stejt departmenta izražava se ogorčenje zbog „brutalnih činova koji se ponavljaju a medju kojima su mučenja i pogubljenja izvršena mimo pravosudnog sistema.

Režim Bašara al-Asada odgovoran je za “masovne patnje, smrt i razaranja koja je naneo sopstvenim građanima”, navodi se u saopštenju.

Kartabilova udovica Nura Gazi Safadi napisala je na Fejsbuku ranije ove nedelje da je dobila potvrdu da su pripadnici bezbednosnih službi pogubili njenog muža u oktobru 2015, nakon što su ga mučili u zatvoru. Ona nije navela kako je dobila tu informaciju.

Kartabil, palestinsko-sirijski kompjuterski stručnjak uhapšen je pre pet godina u Damasku. Ubijen je kada je imao 34 godine. Imao je firmu za razvoj softvera u Damasku što je bilo poznato sirijskim vlastima i bio istaknuti saradnik neprofitne organizacije Arabic Creative Commons koja promoviše otvorenu distribuciju softvera i ideja.

Organizacija je u sredu potvrdila da je Kartabil pogubljen. On je uhapšen u Damasku u martu 2012. za vreme talasa hapšenja koja je vršila sirijska vojska.

Direktorka za istraživanja Amnesti Internešnela, Ana Najsta izjavila je da je Safadijeva smrt “mračni podsetnik na užase koji se svakog dana odvijaju u sirijskim zatvorima.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG