Linkovi

Optužnice protiv bosanskih imigranata


Šest imigranata iz Bosne optuženo je za udruživanje kako bi obezbedili i pružili materijalnu podršku grupama koje su Sjedinjene Države okarakterisale kao terorističke organizacije

Američki okružni sud u Sent Luisu u državi Mizuri, podigao je optužnicu protiv šest imigranata iz Bosne na osnovu sumnje da su slali novac I vojnu opremu ekstremističkim grupama u Siriji, navodi se u federalnoj optužnici objavljenoj u petak, 7. februara.

Svi su optuženi za udruživanje kako bi obezbedili i pružili materijalnu podršku grupama koje su Sjedinjene Države okarakterisale kao terorističke organizacije uključujući pripadnike Islamske države i sirijski ogranak Al Kaide poznat pod kao Al Nusra front.

Kako su saopštili zvanični organi, svi osumnjičeni su doseljenici iz Bosne, uzrasta od 26 do 42 godine. Svi su optuženi da su koristili američku poštansku službu da dostavili optičke nišane za puške, kamuflažne uniforme i čizme, ekstremistima.

Prilikom ugovaranja poslova, optuženi su koristili telefone, elektronsku poštu i društvene mreže poput Facebuka za razmenu poruka, slika, i video snimaka. Novac su prebacivali putem PejPala. Sve je slato posredniku u Istanbul koji je to ilegalnim putem prebacivao u Siriju. Džon Koen je bivši koordinator za kontraterorizam u odeljenju za Unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Država i profesor na Univerzitetu Ratgers.

“Ukoliko ste spremni da prikupljate i šaljete novac da bi pomagali borce u Siriji, onda ćete biti spremni i da posegnete za oružjem i ovde kod kuće, i da izvedete napad kod kuće.”

Jedno otkriće u istrazi privuklo je posebnu pažnju organa bezbednosti. Osumnjičeni su optuženi da su pomagali jednom čoveku iz Sent Luisa koji je otišao u Siriju da se pridruži radikalnim islamistima. Izvori navode da se taj terorista, koji je poginuo, hvalio na Fejsbuku kako je hvatao i klao zarobljenike. FBI veruje da su osumnjičeni znali da pomažu ubice.

XS
SM
MD
LG