Linkovi

SAD okončale pravne i finansijske ugovore sa Hong Kongom


Arhiva - Policija hapsi čoveka i odvodi ga u obližnji autobus tokom protesta protiv uvođenja kineskog Zakona o bezbednosti u Hong Kongu,19. avgusta 2020.
Arhiva - Policija hapsi čoveka i odvodi ga u obližnji autobus tokom protesta protiv uvođenja kineskog Zakona o bezbednosti u Hong Kongu,19. avgusta 2020.

Trampova administracija suspendovala je ili prekinula tri bilateralna sporazuma sa Hong Kongom u sklopu najnovijeg odgovora na donošenje novog Zakona o bezbednosti koji je Kina uvela u tom poluatonomnom gradu

Stejt dipartment SAD izdao je saopštenje u sredu u kom kaže da su sporazumi pokrivali ekstradiciju begunaca i osuđenika, kao i izuzeća od plaćanja taksi na prihode od međunarodnog transporta robe.

Administracija je preuzela seriju koraka protiv Pekinga nakon što je novi zakon o bezbednosti donet u junu. Prema zakonu, u Hong Kongu može biti osuđen svako za koga se veruje da je izvršio akt secesije, subverzije, terorizma ili da je sarađivao sa stranim vladama. Zakon je bio odgovor na prošlogodišnje masovne i često nasilne prodemokratske demostracije u finansijskog delu grada.

SAD i druge zapadne zemlje kažu da se merama efektivno okončava politika "Jedna zemlja, dva sistema", pod kojom je Hong Kongu bio obećan visok stepen autonomije nakon što su ga Britanci predali Kini 1997.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu prošlog meseca kojom se okončava preferencijalni status trgovinski i dioplomatski status, posle čega su usledili potezi poptu uvođenja sankcija aktuelnoj premijerki Hong Konga Keri Lam i drugim zvaničnicima Hong Konga i Kine.

"Tri koraka podvlače našu duboku zabrinutost spram odluke Pekinga da uvede Zakon o nacionalnoj bezvenosti, koji je srušio slobode ljudi u Hong Kongu", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagus.

XS
SM
MD
LG