Linkovi

Crna Gora kupuje američke višenamjenske helikoptere


Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)
Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da planira kupovinu tri višenamjenska helikoptera od američke kompanije Bell Helicopters, u okviru plana modernizacije vojske najnovije članice NATO-a, prenosi portal Vijesti.

“Nakon prikupljanja ponuda od kompanija koje su ispunjavale zahtjeve propisane tehničkom specifikacijom, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore je, analizirajući sve tehničke aspekte ponuda, predložilo Ministarstvu da se nabave helikopteri kompanije Bell Helicopter, Fort Worth, Teksas”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Portal Vijesti najavio je, pozivajući se na izvor iz tog ministarstva, da se potpisivanje ugovora sa američkom kompanijom očekuje početkom naredne godine, nakon što ugovorne strane preciziraju sve detalje.

Ministarstvo je objasnilo da se radi o četvorokrakom, dvomotornom helikopteru tipa “Bell 412 EPI/EP”, koji je “dizajniran, opremljen i namijenjen za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka”.

Helikopteri Bell 412 EPI/EP namijenjeni su za prevoz do četrnaest putnika, medicinske evakuacije, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, terenske operacije, kao i nadzor granice.

Osim srednjih višenamjenskih helikoptera, prioritet crnogorskog ministarstva odbrane do 2025. su nabavka radara za vazdušni proctor, oklopnih vozila za opremanje “deklarisanih snaga”, transportnih sredstava, kao i "različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unaprjeđenje sposobnosti jedinica vojske.

Prema sadašnjim projekcijama, Crna Gora bi za modernizaciju vojske trebalo da izdvoji oko 110 miliona eura, prenosi portal Vijesti.

XS
SM
MD
LG