Linkovi

Razmena odeće sve popularnija u SAD


Zahvaljujući društvenim medijima pobornici razmene odeće danas okupljaju na stotine pristalica

Razmena odevnih predmeta koji nisu bili nošeni, ili su nošeni samo poremeno, a samo zauzimaju mesto u ormanu sve je popularniji trend među ženama u Sjedinjenim Državama.

Kafeterija srednje škole u Springfildu u Virdžiniji, jedno je od najpopularnijih mesta za pristalice trampe odevnih predmeta. Oko 300 žena donelo je svoje bluze, haljine i drugu odeću koja im samo zauzima mesto u ormanima i koju više ne žele. Svoje stvari mogu da zemene za nešto što im se više sviđa.

"Pet košulja sam zamenila za dva para dobrih čizama. Izgledaju potpuno nove”, kaže volonterka Ešli Mur.

Dafni Stajnberg kaže da ju je privuklo to što trampom može da se otarasi stvari koje ne nosi i ujedno obnovi garderobu.

"Za sve one koji znaju za žensku dizajnerku En Tejlor , znaju i da je njena garderoba skupa, ali da odgovara poslovnim ženama. Volim da se lepo obučem, a da pritom ne potrošim puno para."

Odeću za trampu donela je i Sendi Van Dasen, koja se bavi lečenjem bioenergijom. Ona više voli da njena odeća nađe novu vlasnicu nego da završi na nekom otpadu.

"Na ovaj način pomažemo da naša planeta ostane zelena. Mislim da nema svrhe kupovati nove stvari kada ono što imamo i što smo nekada voleli da nosimo, a više ne želimo, može ponovo da obraduje nekoga."

Organizator Kim Prat prodaje lutriju da bi sakupila novac za školski debatni tim.
To je samo jedan od načina kako njena grupa volontera Frugal Fashionista sakuplja sredstva za dobrotvorne svrhe. Drugi način je poklanjanje “nerazmenjene odeće” skloništima za žrtve nasilja u porodici. Kim kaže da je ideju dobila od Suzan Agasi, koja je u San Francisku 1996. organizovala trampu odevnih predmeta, po kućama, što je kasnije preraslo u biznis.

"Za nju sam saznala putem interneta. Ja sam počela time da se bavim pre četiri godine i od tada razmene su svaki put sve većeg obima.."

Zahvaljujući društvenom sajtu za reklamiranje mesta trampe, meetup.com njena grupa od početnih 30 članova narasla je na 1300. Većina učesnika poštuje pravila trampe, ali Kim Prat priznaje da se ponekad dogodi i neki incident.

"Ponekad moramo da kažemo ljudima da ne stoje za vratom onima koji su tek pristigli i još iznose robu. Neki ljudi im bukvalno otimaju stvari iz ruke. Takve situacije pokušavamo da izbegnemo koliko je god moguće. "

Za one koji se bave tom vrstom trampe, to nije samo prilika da za male pare budu u korak sa modom, već i prilika za provod, kao i nova poznanstva.
XS
SM
MD
LG