Linkovi

SAD obeležavaju 80. godišnjicu napada na Perl Harbur


ARHIVA - Razarač Vest Virdžinija pored potonulog brda Oklahoma posle napada na Perl Harbor na Havajima, 7. decembra 1941. (Foto: AP/US Navy)
ARHIVA - Razarač Vest Virdžinija pored potonulog brda Oklahoma posle napada na Perl Harbor na Havajima, 7. decembra 1941. (Foto: AP/US Navy)

“Sedmi decembar 1941, datum koji će živeti u sramoti“. Tako je tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt opisao japanski napad na Perl Harbur, američku pomorsku bazu u blizini Honolulua na Havajima.

U utorak se navršava 80 godina od iznenadnog napada na Pacifičku flotu Sjedinjenih Država, u kojem je za manje od dva sata poginulo više od 2400 pripadnika vojske i civila, ranjeno oko 1000 ljudi i oštećeno ili uništeno skoro 20 brodova i više od 300 aviona. Dejvid Rasel, star 101 godinu, preživeo je napad na Perl Harbur. Tada je imao 21 godinu.

“Vetar je raznosio vatru prema ratnim brodovima Merilend i Oklahoma i nisam hteo da uđem u vodu, pa sam, dok sam išao prema mestu gde su dva broda bila usidrena jedan do drugog, samo napravio veliki skok i uhvatio uže koje je visilo sa boka Merilenda, i tako sam se popeo.”

Narednog dana, predsednik Ruzvelt zatražio je od Kongresa da objavi rat Japanu, a zakonodavci su odobrili taj potez. Samo tri dana kasnije, Nemačka i Italija, saveznici Japana, objavile su rat Sjedinjenim Državama koje su time ušle u Drugi svetski rat, koji je harao Evropom već više od dve godine.

Američka vojska je takođe u utorak, ponovo sahranila posmrtne ostatke vojnog osoblja stradalog kada je razarač Oklahoma napadnut u Perl Harburu, nakon jednogodišnjeg projekta identifikacije njihovih ostataka.

Oni su sahranjeni na nacionalnom memorijalnom groblju Pacifika u Honoluluu. U okviru projekta Pentagona identifikovano je je skoro 400 pripadnika službe sa broda ,uz pomoć DNK tehnologije i zubnih kartona. Prema izveštaju dnevnika Vašington post ,nisu identifikovani posmrtni ostaci još samo 33 osobe sa broda.

Predsednik Džo Bajden i prva dama Džil su godišnjicu napada obeležili posetom spomeniku žrtvama Drugog svetskog rata u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG